#ΘαΤαΚαταφερουμε

Οδηγίες και Μέτρα Προφύλαξης

Σύντομη Περιγραφή

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων θα ήθελε να ενημερώσει τους εποπτευόμενους της ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 19 Μαΐου 2020 σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, τα πρακτορεία παροχής υπηρεσιών στοιχήματος επαναλειτουργούν από την 23η Μαΐου 2020.

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την θετική επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο από την πανδημία του νέου κορωνοιού (SARS-CoV-2) και τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποφάσισε για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στις εκκλησίες (εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προσέλευση των πιστών στους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς, με σκοπό την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ένας μεγάλος αριθμός των πιστών, είναι ηλικιωμένοι και ως εκ τούτου, θεωρούνται ευάλωτοι για νόσηση από τον ιό και πρέπει να προστατευτούν.

Μέτρα προφύλαξης

Σύντομη Περιγραφή

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για την προφύλαξή τους από τον νέο Κορωνοϊό (SARS-CoV-2), προτρέπουν τους υπεύθυνους οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας στις παραλίες. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των εργαζομένων στις υπηρεσίες ή/και επιχειρήσεις οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό ή με χώρους που επισκέπτεται το κοινό.

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, προτρέπουν τους υπεύθυνους ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας.

Μέτρα

Σύντομη Περιγραφή

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, υπό τις συνθήκες της επιδημίας του Κορωνοϊού SARS-CoV-2 (COVID-19) στην Κύπρο, πρέπει να γίνει σε κατάλληλες, ελεγχόμενες και προσεγμένες συνθήκες ασφάλειας και υγείας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ή/και να μειωθεί, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού τόσο για τους/τις μαθητές/ μαθήτριες όσο και για τους/τις εργαζόμενους/ες στα σχολεία (εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό) και κατά συνέπεια για το κοινωνικό σύνολο (γονείς/κηδεμόνες κ.ά.).  

Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα δημοτικά σχολεία

Επιπλέον πληροφορίες

Σύντομη Περιγραφή

Η επαναλειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, υπό τις συνθήκες της επιδημίας του Κορωνοϊού SARS-CoV-2 (COVID-19) στην Κύπρο, πρέπει να γίνει σε κατάλληλες, ελεγχόμενες και προσεγμένες συνθήκες ασφάλειας και υγείας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ή/και να μειωθεί, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού τόσο για τους/τις μαθητές/ μαθήτριες όσο και για τους/τις εργαζόμενους/ες στα σχολεία (εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό) και κατά συνέπεια για το κοινωνικό σύνολο (γονείς/κηδεμόνες κ.ά.).  

Υγειονομικό Πρωτόκολλο για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Επιπλέον πληροφορίες

Σύντομη Περιγραφή

Στον οδηγό παρέχονται πληροφορίες που θα βοηθήσουν στις προσπάθειες όλων μας για ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Η μείωση των κινδύνων από τον COVID-19 στο ελάχιστο δυνατό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, και μόνο μαζί μπορούμε να το κερδίσουμε.

Οδηγός για γονείς/κηδεμόνες

Σύντομη Περιγραφή

Με την τρέχουσα επιδημία του Κορωνοϊού (Covid-19) στην Κύπρο, η επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων πρέπει να γίνει σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία έτσι ώστε να εξαλειφθεί ή να μειωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού για τους εργαζόμενους (πρόσωπα στην εργασία, εργοδοτούμενους και αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα) και στο κοινωνικό σύνολο.  

Γενικές Οδηγίες για Επιχειρήσεις εκτός του Τομέα Παροχής Φροντίδας Υγείας

Σύντομη Περιγραφή

Η πρωτόγνωρη πανδημία που προκαλείται από την μόλυνση από το ιό SARS-COV-2 (“κορωνοϊός“, λοίμωξη COVID-19) δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και κυρίως ως προς την ασφάλεια των διασωστών- Ναυγοσωστών.

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες διαφόρων επιχειρήσεων με στόχο την ομαλή λειτουργία τους και εφαρμογή μέτρων προφύλαξής που θα πρέπει να εφαρμόζουν με στόχο τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του COVID-19, προτρέπουν τους υπεύθυνους των ινστιτούτων αισθητικής να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις τους.

Μέτρα προφύλαξης για ινστιτούτα αισθητικής

Σύντομη Περιγραφή

Η επιστροφή στον οργανωμένο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό θα γίνει προοδευτικά με βάση τα Περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματα του 2020. Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Σημειώνεται πως για σκοπούς αυτών των οδηγιών, οι εργαζόμενοι στα κουρεία/κομμωτήρια περιλαμβάνει όλο το προσωπικό που εργάζεται εντός των κουρείων κομμωτηρίων είτε είναι  κομμωτές/κουρείς, ή επικεφαλής των επιχειρήσεων, ή προσωπικό καθαρισμού, ή προσωπικό υποδοχής.

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Νοείται ότι το συγκεκριμένο έγγραφο καλύπτει  θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές

Μέτρα

Σύντομη Περιγραφή

Τα πιο κάτω αφορούν κυρίως λεωφορεία αλλά και άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου μπορούν να εφαρμοστούν.

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται με βάση το άρθρο 14 (1) των περί Αρχής Λιμένων Κύπρου Νόμων του 1973 μέχρι 2016, εξέδωσε αναθεωρημένες οδηγίες για εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του ιού COVID-19 στα λιμάνια και  λιμενικές εγκαταστάσεις της Κύπρου.

Για το πλήρες κείμενο των αναθεωρημένων οδηγιών πατήστε εδώ.

Για το Πρωτόκολλο Αλλαγής Πληρωμάτων πατήστε εδώ.

Σύντομη Περιγραφή

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης κατάλληλων συνθήκων και περιβάλλοντος εργασίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, έχει ετοιμάσει τον παρόντα Οδηγό. Ο Οδηγός περιγράφει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, αυτοεργοδοτουμένων προσώπων και των εργαζομένων, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με την περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσία.  

Οδηγός Διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία  σε συνθήκες Κορωνοϊού

Σύντομη Περιγραφή

Σκοπός του παρόντος Οδηγού είναι η παροχή καθοδήγησης για την εφαρμογή ειδικών προληπτικών και προστατευτικών μέτρων (οργανωτικών και τεχνικών) για την αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό COVID-19 κατά την εκτέλεση εργασιών σε εργοτάξια για την προστασία των προσώπων στην εργασία (εργαζόμενοι, εργοδοτούμενοι, αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα) και άλλων προσώπων. 

Ο Οδηγός απευθύνεται σε όλους τους συντελεστές του έργου, τον κύριο του έργου (ιδιοκτήτη), τον μελετητή / επιβλέποντα, τους συντονιστές για τα θέματα ασφάλειας και υγείας κατά την εκπόνηση της μελέτης και κατά την εκτέλεση του έργου, τον διευθυντή του έργου, τον διευθυντή ή υπεύθυνο μηχανικό του εργοταξίου, τον εργολάβο, τους υπεργολάβους, καθώς και σε οποιανδήποτε άλλο εργοδότη ή αυτοεργοδοτούμενο που δραστηριοποιείται στο εργοτάξιο.

Οδηγός Διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια

Σύντομη Περιγραφή

Οι γενικές οδηγίες, αφορούν τους εργοδοτούμενους που εργάζονται σε όλους τους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων, εξαιρουμένου του Τομέα Παροχής Φροντίδας Υγείας. 

Οι οδηγίες αυτές είναι συμπληρωματικές και δεν αντικαθιστούν τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται με τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και τα σχετικά Διατάγματα που εκδόθηκαν.

Δικαιώματα και Υποχρεώσεις εργοδοτουμένων

Σύντομη Περιγραφή

Οι οδηγίες, αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο εργασίας όπως επιχειρηματίες, εργοδοτούμενους, επισκέπτες.

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Οι οδηγίες αφορούν την περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων, την προετοιμασία του σχολικού κτηρίου και ειδικές συστάσεις σε μαθητές και εκπαιδευτές.

Οδηγίες

Εισαγωγή:

Με βάση την περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσία πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω οδηγίες από αυτοεργοδοτούμενους, εργοδοτούμενους ή άλλους εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Οδηγίες

Σύντομη Περιγραφή

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για την προφύλαξή τους από τον COVID-19, προτρέπουν τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις τους. Σημειώνεται πως για σκοπούς αυτών των οδηγιών, οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα περιλαμβάνουν τους χειριστές τροφίμων. Περιλαμβάνει επίσης προσωπικό που μπορεί να αγγίζει επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή άλλες επιφάνειες σε χώρους στους οποίους χειρίζονται τα τρόφιμα. Τα μέτρα ισχύουν για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, το προσωπικό καθαρισμού, το προσωπικό συντήρησης, το προσωπικό διανομής καθώς και τους επιθεωρητές τροφίμων.

Μέτρα προφύλαξης

Σύντομη Περιγραφή

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες διαφόρων επιχειρήσεων για την εφαρμογή μέτρων προφύλαξης με στόχο τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του ιού COVID-19, προτρέπουν τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων Λαϊκών Αγορών  να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας. Σημειώνεται πως τα μέτρα αφορούν όλους τους εργαζόμενους στις Λαϊκές Αγορές ανεξάρτητα εάν πρόκειται για, τους πωλητές που ενοικιάζουν σταθμούς εντός των αγορών,  το προσωπικό καθαρισμού, το προσωπικό συντήρησης, το προσωπικό εφοδιασμού των πάγκων καθώς και τους επιθεωρητές/επιτηρητές/διαχειριστές  των Λαϊκών Αγορών.

Μέτρα προφύλαξης

Σύντομη Περιγραφή

Οι οδηγίες, αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους εργοδοτούμενους και επισκέπτες.

Οδηγίες