#ΘαΤαΚαταφερουμε

Νεότερη Ενημέρωση

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει το κοινό ότι από την Πέμπτη 21η Μαΐου 2020, τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, μπορούν να επαναλειτουργήσουν.

Η επαναλειτουργία των Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και η επιστροφή των παιδιών θα γίνει με την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορωνοϊό (COVID-19).

Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού των Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για την πρόληψη της διασποράς του ιού.

Έχει ετοιμαστεί υγειονομικό πρωτόκολλο για τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, σε συνεργασία με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας www.mlsi.gov.cy/sws και είναι διαθέσιμο στα Επαρχιακά Γραφεία Ευημερίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας επιθυμεί να πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους ότι μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το πιο πάνω θέμα, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 η ώρα 14:00 μ.μ., έχει αρχίσει η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Δεδομένου ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει διάφορα είδη ελέγχων κατά τη διαδικασία εξέτασης, αναμένεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου, οπότε θα αρχίσει και η καταβολή της χορηγίας στους δικαιούχους.

Στο 80% αυξάνεται στο εξής η χρήση των διαθέσιμων κλινών για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Σε συνέχεια Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, και στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας όπως διαμορφώνεται, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εξέδωσε σήμερα αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες με άμεση ισχύ.

Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες, το 20% των κλινών θα πρέπει παραμένει άδειο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται και οι απαραίτητες προβλέψεις για τα έκτακτα περιστατικά, ούτως ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες από το ποσοστό του 80% των κλινών. Το πλαφόν πληρότητας του 80% ισχύει για όλες τις Κλινικές, περιλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Δεν ισχύει για τις Κλινικές Ημερήσιας Νοσηλείας και τα ημερήσια περιστατικά των υπόλοιπων κατηγοριών (Κλινική, Πολυκλινική, Ιδιωτικό Νοσοκομείο).

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης επισκεπτηρίων εξακολουθεί να ισχύει τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ τα Εξωτερικά Ιατρεία που βρίσκονται εντός των νοσηλευτηρίων λειτουργούν αυστηρά μόνο με ραντεβού και χωρίς την παρουσία συνοδού.

Τονίζεται πως το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώνονται, θα προχωρά με αναπροσαρμογή των οδηγιών και του ανώτατου ορίου πληρότητας κλινών, με γνώμονα την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στον ευρύτερο πληθυσμό.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι έχει περιέλθει εις γνώση του ότι αρκετοί εργοδότες καλούν τους εργοδοτούμενούς τους που βρίσκονται με Ειδική Άδεια για τη Φροντίδα Παιδιών να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι η δεύτερη περίοδος εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων έχει ολοκληρωθεί.

Διευκρινίζεται ότι τα Ειδικά Σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περιλαμβανομένου και του Σχεδίου Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών, θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της Απόφασης του Υπουργικού Συμβούλιου για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων (tests) σχετικά με τη νόσο SARS-CοV-2 και του σχετικού προγράμματος που εφαρμόζεται στα σχολεία, κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά τους ελέγχους (tests) σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και μαθητές/μαθήτριες στα σχολεία.

Όπως έχει ανακοινωθεί σήμερα από το Υπουργείο Υγείας εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων. Τα δυο κρούσματα αφορούν τον μαθητικό πληθυσμό Λυκείου στην Αραδίππου. Άλλο ένα περιστατικό εντοπίστηκε μεταξύ του προσωπικού Νηπιαγωγείου στην Πάφο και το τέταρτο αφορά μέλος του βοηθητικού προσωπικού σε Λύκειο στην περιφέρεια Λευκωσίας.

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά ήδη στην προβλεπόμενη διαδικασία η οποία ακολουθείται σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται θετικά αποτελέσματα στους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Τα δυο Λύκεια θα απολυμανθούν και θα γίνουν όλες οι άλλες εργασίες που προβλέπονται από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Τα δύο σχολεία θα επαναλειτουργήσουν, αφού γίνει πρώτα η απολύμανση.

Το πρόγραμμα των διαγνωστικών ελέγχων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες θα ενισχυθεί, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους μαθητές/μαθήτριες. Όπως έχουν επισημάνει οι εμπειρογνώμονες, είναι πολύ χρήσιμο να θέτουμε στη διάθεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να παρακολουθείται η υγειονομική κατάσταση.

Στην περίπτωση που αφορά την Αραδίππου, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη επιδημιολογική εικόνα, μετά από συνεννοήσεις με τον Υπουργό Υγείας, αποφασίζεται να επεκταθεί το δείγμα των διαγνωστικών ελέγχων και να γίνουν σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων στην πόλη. Προτρέπονται οι γονείς και κηδεμόνες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Σε συνέχεια ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), ημερομηνίας 8ης Μαΐου 2020 και μετά από τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα για τον κορωνοϊό, το ΥΠΠΑΝ, ανακοινώνει ότι:

    1. Η αναστολή της φοίτησης μαθητών/τριών στα Δημόσια και Κοινοτικά Νηπιαγωγεία, στην Α’ και Β’ Λυκείου και στο Α’ και Β’ έτος των Τεχνικών Σχολών παρατείνεται μέχρι τις 26.6.2020 και συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    2. Συνεχίζεται επίσης η αναστολή φοίτησης στα Ειδικά Σχολεία.

    3. Παράλληλα, παρατείνεται η αναστολή της φοίτησης μαθητών/τριών στα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία.

    4. Τέλος, σημειώνεται ότι στη διάρκεια της Β’ φάσης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται η αναστολή φοίτησης στις Σχολές Χορού.

Στη βάση πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καταγράφεται στο Υ.Π.Π.Α.Ν. το ενδιαφέρον φοιτητών και φοιτητριών που είναι εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, στα οποία με την επαναλειτουργία απαιτείται φοίτηση με φυσική παρουσία, για να συμμετάσχουν σε ειδικές ναυλωμένες πτήσεις που μπορεί να διοργανωθούν.

Για την επιστροφή των φοιτητών/τριών, το Υ.Π.Π.Α.Ν. βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αφιχθούν ταξιδιώτες στην Ελλάδα και ότι στο επόμενο διάστημα που θα μπορεί να διενεργηθούν κάποιες πτήσεις, θα ισχύουν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.

Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι οποιοδήποτε πρόσωπο εισέρχεται στη χώρα μεταφέρεται σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, όπου διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις για τον COVID- 19 και λειτουργούν και ως χώροι καραντίνας για όσους διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Για όσους/ες δεν υπάρξει θετική διάγνωση προβλέπεται κατ’ οίκον περιορισμός έως ότου συμπληρωθούν δεκατέσσερις (14) συνολικά ημέρες. Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής διαδικασία εισόδου με τις πιο πάνω πρόνοιες υπάρχει μόνο στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στη βάση αυτών των δεδομένων προτρέπονται οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/φοιτήτριες να συμπληρώσουν πρόσθετα στοιχεία στην πλατφόρμα στην οποία είχαν αρχικά δηλώσει το ενδιαφέρον τους (http://www.moec.gov.cy), σχετικά με το Ίδρυμα και Σχολή φοίτησης και τυχόν διαμονή τους σε φοιτητική εστία.

Τα πρόσθετα αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις στη βάση των διαδικασιών που βρίσκονται σε ισχύ στην Ελλάδα.

Η εν λόγω αναθεωρημένη πλατφόρμα θα δέχεται νέα στοιχεία από αύριο Τρίτη, μετά το μεσημέρι και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε λειτουργία και για νέες αιτήσεις, όπως και για όποιες αλλαγές στα στοιχεία των αιτητών/τριών, μέχρι την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020, ώρα 14:00. Θα ληφθούν υπόψη μόνο αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας.

Πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές/φοιτήτριες ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βρίσκεται σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες που μπορεί στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν ειδικές ναυλωμένες πτήσεις. Από τη στιγμή που οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέψουν τη μετάβαση φοιτητών/τριών και θα ορισθούν οι πτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι/ες, αναλόγως των ημερομηνιών που έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα, θα ειδοποιηθούν από τους συγκεκριμένους αερομεταφορείς, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διευθετήσεις για το ταξίδι. Σημειώνεται ότι το κόστος του ναύλου σε τέτοιες ναυλωμένες πτήσεις θα επιβαρύνει τους/τις ενδιαφερόμενους/ες που θα ταξιδέψουν.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες, εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υ.Π.Π.Α.Ν. στα τηλέφωνα: 22800616, 22800617, 22800623, 22800953 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο epistrofi-foititon@schools.ac.cy

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου 2020, συνεχίστηκαν εντατικές επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από την πανδημία του Κορωνοϊού στο λιανικό εμπόριο και στα εργοτάξια. Στις επιθεωρήσεις αυτές συμμετείχαν, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, Λειτουργοί του Δημόσιου Τομέα και των Δήμων κάτω από τον συντονισμό του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Οι Λειτουργοί αυτοί έχουν αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των υποχρεώσεων που επιβάλλονται με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και τα σχετικά Διατάγματα, καθώς και με την περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσία.

Μέχρι τις 2:00μ.μ., πραγματοποιήθηκαν συνολικά 750 επιθεωρήσεις. Από αυτές, 655 επιθεωρήσεις έγιναν στο λιανικό εμπόριο. Κατά τις επιθεωρήσεις διαπιστώθηκε ικανοποιητικό επίπεδο συμμόρφωσης, αλλά υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις ανυπαρξίας σήμανσης, ιδίως στο πάτωμα. Στις 750 επιθεωρήσεις περιλαμβάνονται και 95 επιθεωρήσεις εργοταξίων, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε μέτριο επίπεδο συμμόρφωσης. Σε κάποια εργοτάξια δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες υγειονομικές διευκολύνσεις και οι διευκολύνσεις καθαρισμού, δεν χρησιμοποιούσαν μάσκες στους χώρους ή στις εργασίες όπως προβλέπετο, δεν τηρούνταν οι αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων ούτε και έγινε η ενημέρωσή τους για τα μέτρα προστασίας. Στις περιπτώσεις αυτές έγιναν αυστηρές υποδείξεις για βελτίωση των μέτρων προστασίας και εκδόθηκαν 7

Ειδοποιήσεις Απαγόρευσης λειτουργίας (τριών εργοταξίων στη Λευκωσία και τεσσάρων στη Λεμεσό). Επίσης, επιβλήθηκαν έξι εξώδικα πρόστιμα σε πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν σε τέσσερα εργοτάξια στη Λευκωσία και σε δύο στη Λεμεσό.

Με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα, οι επιθεωρήσεις θα συνεχίσουν να είναι εντατικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για επίτευξη καλύτερης συμμόρφωσης. Στις περιπτώσεις όπου δεν θα διαπιστωθεί ικανοποιητική συμμόρφωση, οι Επιθεωρητές θα επιβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις (επιβολή εξώδικων πρόστιμων, προώθηση ποινικών διώξεων και άμεση διακοπή εργασιών).

Επειδή μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 21 Μαΐου, έχει δημιουργηθεί μία έντονη ανησυχία μεταξύ των πολιτών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

α. Στο διάγγελμα της 29ης Απριλίου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχα αναφέρει επί λέξει:«….οι αποφάσεις που περιλαμβάνουν τα μέτρα κατά την παρούσα ή τη δεύτερη φάση θα εξαρτηθούν απόλυτα από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας», για να προσθέσω αμέσως μετά: «…..υπό την αίρεση των πιο πάνω τα μέτρα που αποφασίστηκαν».

Τα πιο πάνω,  επανέλαβα σε άλλες οκτώ αναφορές στο ίδιο διάγγελμα.

β. Στον τομέα της παιδείας, πέραν της εξαγγελίας για επιστροφή των τελειόφοιτων στις σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου, ανέφερα επί λέξει: «…σε σχετικές ανακοινώσεις καθώς και αναφορές για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας».

γ. Λαμβάνοντας υπόψη τις κρατούσες επιδημιολογικές συνθήκες, τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας, του χρόνου που απαιτείται για προετοιμασία των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλων των άλλων εμπλεκομένων, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης από την 21η Μαΐου, ημερομηνία έναρξης της 2ης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Θέλω να είμαι σαφής: Απαραίτητες προϋποθέσεις υλοποίησης της πιο πάνω απόφασης, όπως και όλων των άλλων μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, παραμένουν η επιδημιολογική κατάσταση, οι τελικές απόψεις των επιστημονικών συμβούλων και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας των εκπαιδευτικών, των παιδιών και όσων ευρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον τους.

δ. Είναι απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες που εκφράζονται, πλην όμως δεν δικαιολογούνται αφού τα πάντα, και θέλω να το επαναλάβω με έμφαση,  εξαρτώνται από τις κρατούσες κατά την υλοποίηση της απόφασης επιδημιολογικές συνθήκες και πάντα στη βάση των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας.

ε. Θέλω με έμφαση να τονίσω πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφούν τα όσα μέσα από τις έγκαιρες αποφάσεις, τις θυσίες σας, αλλά και το κλίμα ενότητας που επικράτησε, συνέβαλαν στις καταγραφόμενες επιτυχίες.

Επιθυμώ για άλλη μια φορά να τονίσω πως προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας, της ζωής και της ευημερίας των πολιτών.

Η Κυβέρνηση δεν θα γίνει ποτέ συνεργός στην οπισθοδρόμηση.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (εφάπαξ ποσού), σύμφωνα με σημερινή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε επαγγελματίες σε τομείς της πολιτιστικής δημιουργίας και καλλιτέχνες.

Η έκτακτη χορηγία ύψους €900 παραχωρείται σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενισχύσει τον κόσμο του πολιτισμού και να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση σε ειδική πλατφόρμα (http://enimerosi.moec.gov.cy/ypp10701) στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ.

Στην εν λόγω πλατφόρμα δημοσιεύονται πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που καλύπτονται, καθώς και με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους δικαιούχους αιτητές.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14:00 της Παρασκευής, 15 Μαΐου 2020. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για απορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα είναι: 22809845, 22809831.

Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης

Τα δραστικά περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον αγροτικό τομέα. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα και, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τον στηρίζει ποικιλότροπα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουν οι γεωργοί μας να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, ώστε αυτά να φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας. 

Ήδη ένα πακέτο μέτρων εγκρίθηκε στις 26 Μαρτίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς που υδροδοτούνται από Κυβερνητικά Υδατικά Έργα, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των τιμολογίων νερού, μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού για το 2019 και μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για ζημιές που είχαν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο, αυτές καταβλήθηκαν έγκαιρα, όπως είχαμε δεσμευτεί. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκε ποσό πέραν των 11 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο αντίστοιχων αποζημιώσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Παράπονα αγροτών για χαμηλές αποζημιώσεις εξετάζονται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) και, σε συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. 

Αναγνωρίζοντας ότι ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να υφίσταται αρνητικές επιπτώσεις, ως συνέπεια της συνέχισης των έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας, το ΥΓΑΑΠ προέβη σε αξιολόγηση των κλάδων που έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά, και σε διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις, κατέθεσε σήμερα Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που αφορά στις πιο κάτω ομάδες: 

 • Αιγοπροβατοτρόφους, λόγω της μη διάθεσης του αναμενόμενου αριθμού ζώων, καθώς και της μειωμένης τιμής διάθεσης του κρέατος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και οι άλλες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο μας για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις αγροτικές οργανώσεις.
 • Αμπελουργούς, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω μειωμένης ζήτησης οινοποιήσιμων σταφυλιών, ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης κυπριακού κρασιού που προκύπτει από την αναστολή εργασιών των ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων εστίασης.
 • Παραγωγούς λαχανικών, φρέσκων αρωματικών φυτών και φράουλας, λόγω περιορισμένης ζήτησης και για διαχείριση του ρίσκου της άγνωστης μελλοντικής ζήτησης για τα προϊόντα τους.
 • Ανθοκόμους και ιδιαίτερα παραγωγούς κομμένων ανθέων και εποχιακών φυτών γλάστρας, όπως και ιδιοκτήτες φυτωρίων, λόγω καταστροφής των προϊόντων τους που δεν διατέθηκαν.
 • Παραγωγούς που πωλούσαν τα προϊόντα τους στις Λαϊκές Αγορές και για δύο σχεδόν μήνες δεν είχαν εναλλακτικό τρόπο διάθεσής τους.
 • Καλλιεργητές εσπεριδοειδών με όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών, λόγω δυσκολιών στη συγκομιδή και στη διάθεση τους στην αγορά.
 • Γεωργούς που αρδεύουν τεμάχια σε περιοχές εκτός Κυβερνητικών Υδατικών Έργων και άρα δεν επωφελούνται από το πρώτο πακέτο στήριξης του αγροτικού τομέα.

Με βάση την πιο πάνω Πρόταση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπρόσθετο ποσό ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ για τις προαναφερθείσες ομάδες επηρεαζόμενων αγροτών. Τα ακριβή ποσά που θα διατεθούν ανά ομάδα επηρεαζομένων, θα προσδιοριστούν μέσα από λεπτομερή σχέδια που θα ετοιμαστούν εντός των επόμενων ημερών, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Μέρος του πιο πάνω ποσού στήριξης θα μπορεί να καλυφθεί από ανακατανομή αμιγώς ευρωπαϊκών ή/και συγχρηματοδοτούμενων πόρων, με την αξιοποίηση των εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως προβλέπεται και σε προτάσεις Κανονισμών που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που μικρή γεωργική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να λάβει ενίσχυση από τα νέα Σχέδια Κρατικής Ενίσχυσης για μικρές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από Πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να επιλέξει το μέτρο στήριξης που επιθυμεί, για αποφυγή του ενδεχομένου διπλής χρηματοδότησης. 

Το ΥΓΑΑΠ, σε συνεργασία και συνεχή συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις, παρακολουθεί την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλους τους κλάδους του αγροτικού τομέα, ώστε να σχεδιαστούν και νέες υποστηρικτικές δράσεις, όπου και όταν χρειαστεί. 

Η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και τις αποφάσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των απρόσμενων προκλήσεων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και των άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα ετοιμαστεί το Σχέδιο Δράσης που αφορά στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Σχέδιο Δράσης θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, για αποτελεσματική επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου και για την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, «Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει Πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όπως συσταθεί αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και με μέλη τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας και τον Υφυπουργό Τουρισμού. 

Έχει επίσης εγκριθεί εισήγηση όπως συσταθεί Καθοδηγητική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων  στην οποία θα συμμετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υφυπουργείου Τουρισμού, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας που θα οριστεί από τον Υπουργό Υγείας, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας όπως και εκπρόσωποι της εταιρείας HERMES που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια μας.  Η Διυπουργική Επιτροπή έχει ως στόχο να καταθέσει το Σχέδιο Δράσης μέχρι και το τέλος Μαΐου για το σταδιακό άνοιγμα των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια μας.  Η  Διυπουργική Επιτροπή θα εξετάσει επίσης θέματα που έχουν σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις πτήσεις, το χρόνο που απαιτείται  για το οριστικό άνοιγμα των αεροδρομίων και της επαναφοράς των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου, τα κριτήρια επιλογής των χωρών με τις οποίες θα αποκατασταθεί η κατ’ αρχήν συνδεσιμότητα, οι διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους φορείς που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια και γενικότερα στις αερομεταφορές, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιτρέπονται επιβάτες στις πτήσεις καθώς επίσης άλλες σχετικές διαδικασίες. 

Ως νησί εξαρτόμαστε ουσιαστικά από τη συνδεσιμότητα και θα καταρτήσουμε ένα Σχέδιο Δράσης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, για να επαναφέρουμε τη συνδεσιμότητα μας το συντομότερο δυνατόν».  

Στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ελέγχου του γενικού πληθυσμού, το Υπουργικό Συμβούλιο με σημερινή του απόφαση, ενέκρινε πρόταση των Υπουργών Υγείας και Παιδείας για τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε 20,000 μαθητές και προσωπικό στις σχολικές μονάδες σε παγκύπρια βάση.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για εργαστηριακό έλεγχο 20,000 εργαζόμενων σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά την 1η φάση της στρατηγικής της σταδιακής άρσης των περιορισμών. Στο πρόγραμμα δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης οι εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης που δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή επαναλειτούργησαν για υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης, υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο και παραλαβής (delivery / drive-through / take-away).

Επιπρόσθετα με τα προγράμματα που υλοποιούνται στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε καθημερινή βάση, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και, κατ’ επέκταση, την απομόνωση των ατόμων αυτών, ώστε να περιοριστεί και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση του ελέγχου στον γενικό πληθυσμό, έτσι ώστε να συλλεχθούν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα, για την ορθή αξιολόγηση της στρατηγικής για επάνοδο στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Από την πρώτη στιγμή ως Κυβέρνηση δηλώσαμε τη βούλησή μας για συνεχή στήριξη στους συμπολίτες μας, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντέξουν αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης της πανδημίας.

Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που με προνοητικότητα και μεθοδικότητα ετοιμάσαμε ένα τολμηρό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, των γονιών, των ευπαθών ομάδων, των φοιτητών ενώ στηρίξαμε ουσιαστικά και τον τομέα της υγείας.

Είχα από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη διαχείριση της νέας οικονομικής κρίσης θα είναι ευέλικτη. Θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια απρόβλεπτη και αβέβαιη κρίση και να προσαρμόζει ανάλογα με την έκβαση και της πανδημίας αλλά και την διακύμανση των δημοσίων οικονομικών, τα μέτρα οικονομικής στήριξης στην αγορά και τους εργαζομένους.

Είχαμε επίσης καταστήσει σαφές ότι θα εξαντλήσουμε τα δημοσιονομικά μας όρια για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, χωρίς όμως να διακινδυνέψουμε να μείνουμε από καύσιμα, στα πλαίσια ενός ευρύτερου οικονομικού σχεδιασμού.

Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, που προχωρώντας στη δεύτερη φάση της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και στη σταδιακή άρση των περιορισμών, σήμερα το Υ.Σ ενέκρινε ένα νέο, πιο στοχευμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας, μέσω τριών νέων νομοσχεδίων και ενός σχεδίου στήριξης του αγροτικού κόσμου για το οποίο θα αναφερθεί στη συνέχεια ο Υπουργός Γεωργίας.

Πρόκειται για το νόμο «Ο περί της στήριξης των επιχειρήσεων με βάση το προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία για τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου του COVID-19» σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο και τις χαλαρώσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Νόμος αυτός, προβλέπει χορηγία στις μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, δηλαδή τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτούς που εργοδοτούν μέχρι 10 άτομα ως ακολούθως:

1.    Επιχειρήσεις σε πλήρη αναστολή εργασιών μέχρι την 3η Μαΐου: €2625
2.    Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να είναι σε πλήρη αναστολή εργασιών μετά την 4η Μαΐου: €3500
3.    Επιχειρήσεις σε μερική αναστολή εργασιών μέχρι την 3η  Μαΐου: €1875
4.    Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να είναι σε μερική αναστολή εργασιών μετά την 5η Μαΐου: €2500
5.    Αυτοτελώς εργαζόμενοι σε πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών μέχρι την 3η  Μαΐου:  €1125
6.    Αυτοτελώς εργαζόμενοι που συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών μετά την 4η Μαΐου:  €1500

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται σημαντική βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις, για κάλυψη αναγκών την περίοδο της κρίσης όπως για παράδειγμα η κάλυψη ενοικίων, ορισμένων οφειλών σε προμηθευτές ή άλλα λειτουργικά έξοδα.

Επισημαίνεται ότι παράλληλα με τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους αυτών των επιχειρήσεων.

Από την εν λόγω πρόνοια του Νόμου, υπολογίζεται ότι μπορούν να επωφεληθούν μέχρι και 40,000 επιχειρήσεις.

Ο Νόμος προβλέπει επίσης την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυημένων δανείων ύψους 1.5 δις Ευρώ ως ακολούθως:

 • 300 εκ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εργοδοτούν κάτω από δέκα άτομα
 • 1 δις ευρώ σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις
 • 200 εκ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ποσοστό εγγύησης των δανείων θα είναι για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους της τάξης του 85% από το κράτος και 15% από τα πιστωτικά ιδρύματα ενώ για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα καλύπτεται το 70% της εγγύησης από το κράτος και το 30% από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα δάνεια θα δίνονται για διάρκεια τριών μηνών μέχρι έξι χρόνων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με πολύ ευνοϊκούς όρους και ευνοϊκό επιτόκιο.

Η συνολική ρευστότητα η οποία δύναται να διοχετευθεί στην αγορά μέσω των εγγυημένων δανείων θα κυμανθεί κοντά στα €6δις.

Γι’ αυτό το σκέλος του νομοσχεδίου έγινε εκτενής διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έχουν υιοθετηθεί οι πλείστες προτάσεις των κομμάτων, οι οποίες μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, κινούνταν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πλαισίου και της φιλοσοφίας αυτών των προγραμμάτων αλλά και των δυνατοτήτων μας ως χώρα.

Τα δύο μέρη του σχεδίου, αυτό δηλαδή της χορηγίας και των εγγυημένων δανείων, είναι συμπληρωματικά το ένα με το άλλο και το ένα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο. Χρειάζονται και τα δύο.

Πρόσθετα, και ειδικά όσον αφορά το ενοίκιο, τα άλλα δύο νομοσχέδια, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν κίνητρα για περεταίρω μείωση των ενοικίων.

Αφορούν συγκεκριμένα ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε φυσικά ή σε νομικά πρόσωπα και προβαίνουν σε μείωση του ενοικίου για περίοδο 3 μηνών, για διευκόλυνση των ενοικιαστών που έχουν επηρεαστεί λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Ο Νόμος προνοεί ότι θα δίνεται σε αυτούς φορολογική ελάφρυνση κατά 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου, νοουμένου ότι η μείωση του ενοικίου δεν θα είναι μικρότερη του 30% του μηνιαίου ενοικίου και δεν θα υπερβαίνει το 50% του ενοικίου.

Και τα τρία νομοσχέδια, τα οποία εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από τη Βουλή όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί όπως είπα στην αρχή, είναι σύμφωνα με το πλαίσιο χαλάρωσης των κρατικών ενισχύσεων, το οποίο ειδικά παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προσωρινό μέτρο για αντιμετώπιση της κρίσης.

Με βάση και το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, η Κύπρος είναι από τις χώρες που κατάρτησαν ένα πολύ ολοκληρωμένο αλλά και πολύ ευρύ πλέγμα στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Απευθύνω έκκληση στα πολιτικά κόμματα για ψήφιση των νομοσχεδίων.

Δεν πρέπει να υπερτιμάται η αξία ή η σημασία του όποιου νομοσχεδίου μεμονωμένα. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί από μόνο του να καταστεί η σωτήρια λέμβος ούτως ώστε να διασωθεί η οικονομία αλλά η χρήση όλων των εργαλείων και όλων των σχεδίων μαζί, συνδυασμένα και συλλογικά, είναι αυτό το οποίο θα βοηθήσει την αγορά.

Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος πτώχευσης επιχειρήσεων και δραματικής αύξησης της ανεργίας. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις βρίσκονται κι αυτές στον αναπνευστήρα και χρειάζονται οξυγόνο. Κάθε μέρα που περνά με μια επιχείρηση κλειστή, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο να μην ξανανοίξει. Ας τους προσφέρουμε λοιπόν, αυτό το οξυγόνο που μπορούμε, με βάση τα σχέδια, τα προγράμματα, τον προϋπολογισμό του κράτους, ούτως ώστε, χρησιμοποιώντας τα όπλα συνδυασμένα, να μπορέσουν να περάσουν αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Με ένα όσο το δυνατόν πιο δίκαιο επιμερισμό του κόστους αυτής της κρίσης, με τη μεθοδική αλλά και συνετή χρήση του οπλοστασίου του κράτους, αλλά και με τη συλλογική υπευθυνότητα που επέδειξαν οι συμπολίτες μας όλο αυτό το διάστημα και μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και αυτή την κρίση.

Πρόσθετες οδηγίες για τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του κορωνοιόυ

Οδηγίες

Αίτηση

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της 1ης φάσης της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και της ευρύτερης πολιτικής μαζικού ελέγχου του γενικού πληθυσμού που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκινά η δειγματοληψία για 6,000 εργαζόμενους σε εργοτάξια, τα οποία επαναδραστηριοποίηθηκαν από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020.

Για σκοπούς δειγματοληπτικού ελέγχου, έγιναν υποδείξεις και καταρτίστηκε κατάλογος από το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τον αριθμό εργαζομένων σε κάθε εργοτάξιο. Συνολικά θα εξεταστούν δειγματοληπτικά 6,000 άτομα σε παγκύπρια βάση.

Συγκεκριμένα, η δειγματοληψία θα πραγματοποιηθεί είτε με τη χρήση κινητών μονάδων στους χώρους των εργοταξίων, είτε με τη διευθέτηση ραντεβού στα δειγματοληπτικά κέντρα. Την ευθύνη για την οργάνωση της δειγματοληψίας έχουν τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα οποία θα επικοινωνούν με τους υπεύθυνους των εργοταξίων που επιλέγηκαν για τη διευθέτηση της δειγματοληψίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) της Κύπρου πληροφορεί τους φοιτητές/φοιτήτριες των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας, οι οποίοι/ες βρίσκονται στην Κύπρο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τη συνέχιση των σπουδών τους, ότι στο παρόν στάδιο η διαδικασία εισόδου πολιτών στην Ελληνική Δημοκρατία καθορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Βάσει της παρούσας πρακτικής της ΓΓΠΠ, όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στα Ελληνικά Αεροδρόμια υποβάλλονται σε τεστ για COVID-19 και στη συνέχεια μεταφέρονται σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία που υποδεικνύει η ΓΓΠΠ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του τεστ. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, παραμένουν στο ξενοδοχείο τις 14 ημέρες της καραντίνας. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε μπορούν να επιστρέψουν στην οικία τους σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπου και θα ελέγχονται, έως ότου συμπληρωθούν συνολικά 14 ημέρες από την ημέρα άφιξης στην Ελλάδα (1 ημέρα στο ξενοδοχείο και 13 ημέρες στην οικία). Το κόστος διαμονής στο ξενοδοχείο καλύπτεται από την Ελληνική Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Υγείας για λόγους δημόσιας υγείας και με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού COVID-19, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει προχωρήσει στο πλαίσιο της παρούσας φάσης στη διευθέτηση της δυνατότητας πραγματοποίησης της εργαστηριακής εξέτασης του νέου κορωνοϊού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και πολιτών, όπως αναγράφονται στον σχετικό συνδεσμο.

Πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/φοιτήτριες των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, οι οποίοι/ες θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν μαθήματα/εργαστήρια στα οποία απαιτείται η φυσική τους παρουσία, ότι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στη βάση του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί, θα πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι/ες για ναυλωμένες πτήσεις που θα οργανωθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Επισημαίνεται ότι οι φοιτητές /φοιτήτριες που θα ταξιδεύσουν στις ναυλωμένες πτήσεις θα καταβάλουν το προβλεπόμενο κόστος του ναύλου, σε συνεννόηση με την αεροπορική εταιρεία.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργήσει από τις 5/5/2020 έως και τις 12/5/2020 και ώρα 14:00.

Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας για τεχνικό θέμα, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να αποστέλλουν μήνυμα στο epistrofi-foititon@schools.ac.cy

Ηλεκτρονική πλατφόρμα: (link) https://eservices.moec.gov.cy/foititiki-merimna/epistrofi-foititon/login

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την εφαρμογή της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας, και αφού ολοκλήρωσε τον καταρτισμό των Οδηγών που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν στην 1η φάση, προχωρά, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, το επόμενο διάστημα στον καταρτισμό των κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν στις επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν κατά τη 2η φάση, στις 21 Μαΐου 2020.

Καλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανωμένα σύνολα να υποβάλουν στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας τις εισηγήσεις και τις θέσεις τους, ώστε να αξιολογηθούν κατά την ετοιμασία των σχετικών οδηγών.

Η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της (www.moec.gov.cy/ypexams) η αναθεωρημένη ύλη των μαθημάτων πρόσβασης και απόλυσης για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Εξετάσεων και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για πληρέστερη ενημέρωσή τους.

Στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας και προφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, η χρήση μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν αντικαθιστά την εφαρμογή άλλων πρακτικών προφύλαξης όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών, το καθάρισμα των επιφανειών, ο φυσικός αερισμός των χώρων διαμονής και εργασίας, κοκ.

Η χρήση μάσκας μιας χρήσης για τον γενικό πληθυσμό συστήνεται και δεν είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις παρουσίας των πολιτών σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται συνάθροιση ατόμων, όπως είναι οι υπεραγορές, τα πολυκαταστήματα, τα φαρμακεία, οι τράπεζες, τα Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κοκ.

Σε ό,τι δε αφορά στους εργαζόμενους, η χρήση μάσκας μιας χρήσης είναι υποχρεωτική για τα άτομα που απασχολούνται σε:

 • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων),
 • Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, και
 • Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (π.χ. ταμίες, εξυπηρέτηση πολιτών,κτλ).

 

Για μερική κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων στα πιο πάνω σημεία, το Υπουργείο Υγείας, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα παραχωρήσει δωρεάν ποσότητα μασκών στις επιχειρήσεις αυτές. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε διαγωνισμό για εξασφάλιση ποσότητας 9 εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών, μέρος της οποίας θα διανεμηθεί, σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την ΠΟΒΕΚ, στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ποσότητα μασκών θα παραχωρηθεί και στα Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό.

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει επίσης τον ορθό τρόπο για τη χρήση της μάσκας:
1. Η μάσκα καλύπτει το πρόσωπό από την κορυφή της μύτης, το στόμα και το πηγούνι.
2. Πριν την εφαρμογή ή αφαίρεση της μάσκας πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
3. Αφαιρούμε τη μάσκα βγάζοντάς την από πίσω με προσοχή και ΔΕΝ αγγίζουμε το μπροστινό μέρος.
4. Μετά τη χρήση τοποθετούμε τη μάσκα σε κάδο απορριμμάτων.

Για βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου (Έντυπο Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

29 Απριλίου 2020

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Στο διάγγελμα μου της 16ης Απριλίου είχα αναφέρει επί λέξει πως, «Τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα αυξάνουν τις ελπίδες, δεν σηματοδοτούν όμως το τέλος, υπάρχει δυστυχώς ακόμα απόσταση που πρέπει με την ίδια σύνεση να διανύσουμε».

Σήμερα θα επαναλάβω με την ίδια επιμονή πως η απόσταση που μας απομένει, παραμένει δυστυχώς μεγάλη.

Παρά ταύτα, η πρόοδος που συνεχίζει να παρατηρείται, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε τις πρώτες φάσεις της στρατηγικής που υιοθετήσαμε για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως η όποια πρόοδος ή ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων.

 Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου δημόσια να δηλώσω πως νιώθω περήφανος για την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί εταίροι, την αριστεία των επιστημόνων μας, την αυτοθυσία που διακρίνει τους επαγγελματίες υγείας και όλους όσοi βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

 Ιδιαίτερα όμως όλους εσάς  για την αξιοθαύμαστη υπομονή και πειθαρχία σε μέτρα πρωτόγνωρα για πολίτες που από την φύση τους έμαθαν να ζουν ελεύθεροι.

 Και θέλω να νιώθετε και σεις το ίδιο περήφανοι γιατί για άλλη μια φορά, χάρη στις προσπάθειες όλων, η μικρή μας πατρίδα γίνεται χώρα αναφοράς για την μέχρι στιγμής επιτυχή αντιμετώπιση άλλης μιας κρίσης.

Είναι ακριβώς αυτή η πρόοδος που οδήγησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στη λήψη σειράς αποφάσεων με στόχο την άρση αριθμού περιοριστικών μέτρων που από την μια θα επιτρέπουν την σταδιακή επάνοδο σε αποδεκτούς τρόπους ζωής, ενώ από την άλλη δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα όσα μέσα από τις θυσίες σας έχουμε επιτύχει.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

 Κατά την σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποφασίστηκαν οι δύο πρώτες φάσεις για την σταδιακή άρση των περιορισμών, οι οποίες αρχίζουν στις 4 και 21 Μαΐου αντιστοίχως.

Κατά την πρώτη φάση:

 

Α.Τομέας Οικονομίας.

 

 • Από τις 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και όλων των παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν.

(ii)       Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Νοείται ότι η λειτουργία τους θα διέπεται  από τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

(iii)   Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

(iv)   Επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

Β. Τομέας Δημοσίου

 Από τις 4 Μαΐου, πλήρης λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως ορίζονται στον νέο αναθεωρημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

 • Όσοι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών, θα τυγχάνουν του δικαιώματος αδείας μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Νοείται ότι κατά την διάρκεια της απουσίας τους υποχρεούνται να εκτελούν τα όποια καθήκοντα τους ανατίθενται με τη μέθοδο της τηλεργασίας.

 • Με την ίδια μέθοδο θα εργάζονται και τα άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν θα επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους.
 • Με την επάνοδο των υπαλλήλων του Δημοσίου, καθίσταται δυνατή η λειτουργία των δικαστηρίων, σύμφωνα με αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Γ. Τομέας Παιδείας.

 

(i) Δίδοντας προτεραιότητα στην ανάγκη επαρκούς προετοιμασίας των τελειόφοιτων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η επιστροφή τους στις σχολικές μονάδες από τις 11  Μαΐου.

Σε σχετικές ανακοινώσεις, καθώς και αναφορές για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Νοείται πως μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τηλεκπαίδευση.

Δ. Δημόσια Υγεία.

Στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τις 4 Μαΐου αίρονται μερικώς οι περιορισμοί με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα.

 

Ε. Ατομικές Ελευθερίες.

 

Όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τα περιοριστικά μέτρα που  είχαν ληφθεί, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

 • Αυξάνεται ο αριθμός μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS). Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.
 • Επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει.  

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου για την άψογη συνεργασία και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει στην διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

 • Επιτρέπεται η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στην θάλασσα, ποδηλασία κ.τ.λ.), σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό τα ανήλικα τέκνα.

Πάρκα, παιχνιδότοποι και άλλοι ανοιχτοί χώροι παραμένουν κλειστοί.

 

ΣΤ. Αθλητισμός.

Από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Από την 18η Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων μόνο σε ανοιχτούς χώρους,  με βάση τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι και για τις δύο κατηγορίες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.

 Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, τα πάντα εξαρτώνται από την αυστηρή τήρηση των επιδημιολογικών πρωτοκόλλων και των οδηγιών που θα εκδίδονται από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία.

Συνεπώς, οι αποφάσεις που περιλαμβάνουν τα μέτρα κατά την παρούσα ή την δεύτερη φάση θα εξαρτηθούν απόλυτα από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τις συστάσεις τις επιστημονικής ομάδας.

Υπό την αίρεση των πιο πάνω, τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την δεύτερη φάση, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Από την 21η Μαΐου, αίρονται όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.
 1. Ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.τ.λ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
 1. Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.
 1. Από την 21η Μαΐου επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.
 1. Από την 1η Ιουνίου:
 • Επιτρέπεται η λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες.
 • Τίθενται σε πλήρη λειτουργία τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.
 • Θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, μουσεία,  αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.
 • Επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων.

 Η λειτουργία των πιο πάνω επιχειρηματικών ή άλλων δραστηριοτήτων, θα ρυθμίζεται αυστηρά από τους όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζουν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας.  

Την ίδια στιγμή, επισημαίνω ότι υλοποιείται ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για σταδιακό επαναπατρισμό φοιτητών και άλλων Κυπρίων υπηκόων, που λόγω των μέτρων που λήφθησαν έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Θέλω να είμαι σαφής:

Η ισχύς των μέτρων θα εξαρτηθεί και είναι απόλυτα συνυφασμένη με την συνέχιση επίδειξης αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης που η συντριπτική πλειοψηφία παραδειγματικά μέχρι σήμερα έχει επιδείξει.

 Αλλά και θέλω να είμαι σχολαστικά επίμονος:

 Το άγνωστο της συμπεριφοράς του κορωνοιου και η επιθετική φύση της ασθένειας δεν επιτρέπει, θα το επαναλάβω, καμία πλάνη και κανένα εφησυχασμό.

 Για τούτο και δεν είναι τυχαία η επιφυλακτικότητα στην αποδοχή σωρείας αιτημάτων εκπροσώπων επιχειρηματικών τομέων.

Χώρες που έχουν υιοθετήσει την αποκλιμάκωση μέτρων προκειμένου να επιτύχουν νωρίτερα την επανεκκίνηση της οικονομίας, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους, καταγράφουν νέα έξαρση των κρουσμάτων και οπισθοδρόμηση από την επιτυχή πορεία που αρχικά κατέγραψαν.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

 Η πανδημία του κορωνοιού δεν απειλεί μόνο την υγεία και τις ζωές των πολιτών, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.  Για τούτο και η έγνοια της Κυβέρνησης, έστω και αν ως προτεραιότητα θέτει τη διασφάλιση της υγείας και ζωής του συνόλου, δεν παραγνωρίζει και την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων.

 Όπως καλά γνωρίζετε, ταυτόχρονα με την εξαγγελία περιοριστικών μέτρων, δώσαμε έμφαση και στην ανάγκη στήριξης και προστασίας των θέσεων εργασίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και των αναγκών των ευάλωτων ομάδων.

Δεν διστάσαμε την ίδια ώρα να διευρύνουμε τα κριτήρια, προκειμένου να στηριχθούν επαγγελματικές ομάδες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εντάσσοντο στα προγράμματα στήριξης που η Κυβέρνηση εξήγγειλε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση, με την ίδια υπευθυνότητα που αντιμετωπίζει την προστασία της δημόσιας υγείας, θα αντιμετωπίσει και τις οικονομικές επιπτώσεις και κινδύνους που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Υπουργός Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, επιστημονικοί σύμβουλοι, σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, συνεχίζουν να επεξεργάζονται συγκεκριμένα και συγκροτημένα σχέδια, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού οικονομικής διαχείρισης της κρίσης. 

Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι,

Κανένας Κυβερνητικός σχεδιασμός, κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα είτε αντιμετώπισης της πανδημίας είτε των οικονομικών επιπτώσεων, δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν γίνει συνείδηση όλων πως θα πρέπει με αυστηρότητα να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής και των όρων υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας.  

Από τις 4 Μαΐου γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγια μας. Αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη ευθύνη. Οφείλουμε όλοι με την συμπεριφορά μας να προστατεύσουμε, πέραν από τον εαυτό μας, τους αγαπημένους, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους συμπολίτες μας.

Ο κίνδυνος δεν εξέλειπε. Όπως οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν, ο κορωνοιός θα ευρίσκεται για πολύ ακόμη ανάμεσα μας. Οι οδηγίες είναι σαφείς:

Θα πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής αλλά και να ακολουθούμε πιστά τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες γραμμές της επιστημονικής ομάδας και των αρμόδιων αρχών.

Τυχόν παρεκκλίσεις ή απειθαρχία δεν θα μας οδηγήσει, όπως όλοι επιθυμούμε, στο επόμενο αλλά στο προηγούμενο στάδιο. Θα είναι μια οπισθοδρόμηση που κανένας δεν επιθυμεί.

Αγαπημένες Φίλες και  φίλοι,

Σήμερα κάνουμε ένα προσεκτικό βήμα μπροστά.

Αν όλοι συμπεριφερθούμε με αίσθημα ευθύνης και επιδείξουμε την ίδια συνέπεια και σύνεση, δεν έχω αμφιβολία πως θα τα καταφέρουμε.

Οι πιο κάτω κατηγορίες έχουν επιλεγεί βάσει της υπάρχουσας διεθνούς βιβλιογραφίας και λαμβάνοντας υπόψιν και τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα της επιδημίας της νόσου COVID19 στο διεθνή χώρο και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Α Κατηγορία

Οι ασθενείς στις πιο κάτω κατηγορίες μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων.

1.   Ηλικία άνω των 65 ετών.

2.   Προϋπάρχουσα Χρόνια Αναπνευστική Νόσος (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα μέτριας βαρύτητας)

3.   Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 15-30 ml/min).

4.   Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 ή/και με βλάβες οργάνων-στόχων (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακή νόσος, αμφιβληστροειδοπάθεια, χρόνια περιφερική νευροπάθεια – εκτός αν εμπίπτει στην κατηγορία Β).

5.   Νοσογόνος παχυσαρκία BMI > 40.

6.   Αιμοσφαιρινοπαθείς (ομόζυγοι θαλασσαιμίας, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία).

7.   Χρόνια ηπατική ανεπάρκεια σταδίου Child-PughC.

8.   Σοβαρές γενετικές διαταραχές πήξης.

9.   Νευρομυοπάθειες.

10. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

 

Β Κατηγορία

Οι ασθενείς στις πιο κάτω κατηγορίες θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και συνιστάται να εργάζονται από το σπίτι.

1.   Προϋπάρχουσα Χρόνια Αναπνευστική Νόσος (π.χ. βρογχικό άσθμα σοβαρής βαρύτητας, ασθενής σε χρόνια οξυγονοθεραπεία ή σε μη-επεμβατικό αερισμό [CPAP ή ΒiPaP] κατ’ οίκον, σοβαρή πνευμονική υπέρταση (NYHAIII και IV), σοβαρή πνευμονική ίνωση, πνευμονεκτομή/λοβεκτομή).

2.   Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης < 15 ml/minκαι αιμοκαθαρώμενοι).

3.   Καρδιακή αρρυθμία με μόνιμο απινιδιστή ή καρδιοπάθεια με μόνιμο απινιδιστή και αμφικοιλιακό βηματοδότη.

4.   Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά NYHAIIIή IV.

5.   Καρδιαγγειακή νόσος

 •        Πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης: αγγειοπλαστική ή εμφύτευση stent τους τελευταίους 12 μήνες,
 •        Αορτο-στεφανιαία παράκαμψη (CABG (bypass)) τους τελευταίους 12 μήνες,
 • Πρόσφατο ΑΕΕ τους τελευταίους 12 μήνες ή με εγκατεστημένη νευρολογική σημειολογία.

6.   Μυοκαρδιοπάθειες (Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδος, υπερτροφική, διατατική, διηθητική (αμυλοείδωση)).

7.   Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη.

8.   Ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων (π.χ. TNF αναστολείς, αναστολείς ιντερλευκίνης) ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

9.   Ενεργός χρόνια λήψη κορτικοειδών (≥ 20mgπρενδιζόνης ή ισοδύναμο της για ≥ 1 μήνες).

10. Ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

11. Ασθενείς με κακοήθεια συμπαγούς οργάνου ή αιματολογική, που λαμβάνουνχημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή ανοσοθεραπεία.

12. Ασθενείς με HIV ή ασθενείς με αριθμό CD4 λεμφοκυττάρων < 200/mm3.

13. Κληρονομικές ή επίκτητες ανοσοανεπάρκειες.

Στον έλεγχο επιπλέον 20,000 εργαζόμενων, των οποίων οι επιχειρήσεις θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας.

Σχετική απόφαση έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας την πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, κατόπιν σύστασης από την επιδημιολογική ομάδα. Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής που εξ αρχής εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για ενίσχυση των ελέγχων στον πληθυσμό της Κύπρου και σε συνέχεια του Προγράμματος ελέγχου 20,000 εργαζόμενων στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την Εθνική Φρουρά, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, του Προγράμματος ελέγχου 2,000 εργαζόμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και οίκους ευγηρίας καθώς και του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 800 ατόμων.

Στο νέο Πρόγραμμα θα εξεταστούν 20,000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο άρσης των περιοριστικών μέτρων της α’ φάσης και θα έχουν άμεση επαφή με το κοινό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις και τον τρόπο διενέργειας της εξέτασης θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύστασης από το Υπουργείο Υγείας για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εργαζόμενους του λιανικού εμπορίου που εξυπηρετούν κοινό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρησης μασκών στις επιχειρήσεις αυτές για κάλυψη μέρους των αναγκών τους. Δωρεάν παραχώρηση μασκών θα δοθεί και στα τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου εξυπηρετείται κοινό.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι από φέτος θα εφαρμοστεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των επιθυμιών και πιστοποιητικών των στρατευσίμων, τα οποία θα είχαν υποχρέωση να υποβάλουν ως νεοσύλλεκτοι την ημέρα κατάταξης στα ΚΕΝ. Η μεταρρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό, προσαρμογή στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και προώθησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρέχει τη δυνατότητα στους στρατεύσιμους να υποβάλλουν με ταχύτητα, ασφάλεια και χωρίς φυσική παρουσία όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά/βεβαιώσεις βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί η μοριοδότηση, η επιλογή σε όπλα και σώματα, καθώς και η τοποθέτησή τους στις Μονάδες.

Η καταχώρηση των στοιχείων είναι υποχρεωτική.

Τονίζεται ότι όσοι νεοσύλλεκτοι δεν καταχωρήσουν μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Άμυνας και εντός της καθορισμένης προθεσμίας τις προτιμήσεις και τα ανάλογα  πιστοποιητικά, η επιθυμία τους, δεν θα είναι δυνατό να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής επιλογής και θα τοποθετηθούν σε μονάδες με γνώμονα αποκλειστικά τις υπηρεσιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας ενημερώνει έγκαιρα και καλεί όλους τους στρατεύσιμους της 2020 ΕΣΣΟ για δική τους διευκόλυνση και όφελος, να μεριμνήσουν και να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό νωρίτερα, όλα τα απαιτούμενα για την περίπτωσή τους δικαιολογητικά προκειμένου με τη λειτουργία της πλατφόρμας εντός του μηνός Μαΐου 2020, να είναι έτοιμοι να τα καταχωρήσουν.

Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας καταχώρησης θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Τα πιστοποιητικά για την κατάταξη αναλόγως της κατάστασης του κάθε στρατεύσιμου θα υποβάλλονται μόνο μία φορά σε ψηφιακή μορφή (επιθυμητή μορφή PDF) και το σύνολο του μεγέθους του αρχείου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10ΜΒ. Τεχνικές οδηγίες, θα παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας https://mod.gov.cy και της εφαρμογής «ΥΠΑΜ Κύπρου» (διαθέσιμη στο app store και στο google store). Τα πιστοποιητικά αυτά είναι τα εξής:

 • Ταυτότητα (και οι δύο όψεις)
 • Πιστοποιητικό IBAN ΜΟΝΟ εάν υπάρχει λογαριασμός στο όνομα του στρατεύσιμου (το συγκεκριμένο πιστοποιητικό μπορεί να προσκομιστεί την ημέρα της κατάταξης).
 • Δίπλωμα οδήγησης (Κανονική άδεια όχιμαθητική για όσους διαθέτουν)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τέκνα εγκλωβισμένων οικογενειών.

Επίσημο έγγραφο της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων

ή

της Υπηρεσίας Εγκλωβισμένων.

Τέκνα αιχμαλώτων ή τραυματιών πολεμικής περιόδου 1974 ή θανόντων – θυμάτων επεισοδίων με τις Δυνάμεις Κατοχής ή κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην Εθνική Φρουρά.

Επίσημο έγγραφο της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων

ή

της Υπηρεσίας Εγκλωβισμένων

ή

του ΓΕΕΦ.

Ορφανοί από γονέα.

Πιστοποιητικό Θανάτου

ή

Επίσημα έγγραφα του Δήμου ή

της Κοινότητας που διαμένουν.

 

 

Προερχόμενοι από μονογονεϊκή οικογένεια (τέκνα αγνώστου πατρός).

 

Πιστοποιητικό γεννήσεως

Τέκνα των οποίων ο ένας γονέας κηρύχθηκε

σε αφάνεια.

Πιστοποιητικό γέννησης

και

Απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου.

Έγγαμοι εθνοφρουροί.

Βεβαίωση τέλεσης πολιτικού γάμου από τον αρμόδιο φορέα

ή

πιστοποιητικό γάμου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

ή

αντίστοιχη αναγνωρισμένη από τη

Δημοκρατία θρησκεία.

Εθνοφρουροί που είναι πατέρες νόμιμων, αναγνωρισθέντων ή θετών τέκνων.

Επίσημα έγγραφα της Δημοκρατίας ή του Δήμου ή της Κοινότητας, (*)

και

πιστοποιητικό γεννήσεως των τέκνων.

Τέκνα γονέα με αναπηρία 60 % και άνω

ή βαριά ασθένεια,

ή με μόνιμη ανικανότητα για εργασία.

Επίσημα κυβερνητικά έγγραφα

ή

έγγραφα ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων όπως το «Παρασκευαḯδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο» το «Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής» και το «Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου».

Σε περίπτωση που στα επίσημα έγγραφα δεν αναγράφεται ποσοστό αναπηρίας ή ασθένειας, θα εξετάζονται τα έγγραφα από επιτροπή στρατιωτικών ιατρών που συστήνεται από τον Α/ΓΕΕΦ και η οποία θα πιστοποιεί εάν συντρέχουν λόγοι μοριοδότησης.

Τέκνα πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών

Πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητας

ή

πιστοποιητικό από την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων

ή

την Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας κατά περίπτωση

(για σκοπούς μοριοδότησης προσμετρούνται και τα θανόντα αδέλφια).

 

* Το σχετικό έντυπο που απαιτείται είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας https://mod.gov.cy και στην εφαρμογή «ΥΠΑΜ Κύπρου» και δύναται να εκτυπωθεί προκειμένου να προσκομιστεί στο Δήμο ή Κοινότητα.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια ανακοίνωσης ημερομηνίας 24 Απριλίου 2020, υπενθυμίζει ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως αναλάβει το κόστος για τη διενέργεια 2,000 επιπλέον εργαστηριακών εξετάσεων σε επαγγελματίες που απασχολούνται στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (αρτοποιεία και υπεραγορές), φρουταγορές, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ και παντοπωλεία και οίκους ευγηρίας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν μέσω του προγράμματος ελέγχου 20,000 εργαζομένων.

Σκοπός της νέας πρωτοβουλίας είναι να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 15 άτομα σε θέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Διευκρινίσεις για τον όρο «εφοδιαστική αλυσίδα» και κατόπιν συνεννόησης με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, δίνονται στο έντυπο που επισυνάπτεται. Τονίζεται πως οι εργοδοτούμενοι σε θέσεις όπως το Λογιστήριο, η Διοίκηση, το Τμήμα Μάρκετινγκ, κτλ, δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα και οφείλουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής στους χώρους εργασίας.

Οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να επικοινωνούν οι ίδιες με τα εργαστήρια που αναγράφονται στον συνημμένο κατάλογο για τη διευθέτηση ραντεβού και θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστέλλουν κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που θα εξεταστούν και το τμήμα της επιχείρησης στο οποίο εργάζονται.

Σημειώνεται δε ότι δόθηκαν οδηγίες προς τα κλινικά εργαστήρια όπως δίνουν προτεραιότητα σε εταιρείες/επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα της διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων σε 20,000 εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα των 2,000 έχει παραχωρηθεί ποσοστό 20% (400 τεστ) για εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας. Οι διευθύνσεις των οίκων ευγηρίας οφείλουν να επικοινωνούν με τα εργαστήρια για τη διευθέτηση ραντεβού.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το σχέδιο τίθεται άμεσα σε ισχύ και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2020.

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις κατηγορίες της υποχρεωτικής εξέτασης με βάση το Διάταγμα, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2020, θα πρέπει προβούν σε δέουσες ενέργειες για διεκπεραίωση της υποχρεωτικής εξέτασης για κορωνοϊό. Αντιλαμβανόμενο την πίεση χρόνου για τη διεκπεραίωση της υποχρεωτικής εξέτασης μέχρι τις 28 Απριλίου, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση νέου Διατάγματος τη Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, με το οποίο θα ρυθμίζεται παράταση της προθεσμίας μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι την ευθύνη διεκπεραίωσης της δειγματοληψίας και της διευθέτησης ραντεβού έχουν τα εργαστήρια στη βάση της σύμβασής τους, ενώ την ευθύνη για την επικοινωνία με τα εργαστήρια έχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που οφείλουν να συμμορφώνονται με τις πιο πάνω συστάσεις.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης εθελοντών σε περίοδο πανδημίας, το Γραφείο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, βίντεο με γραφικά, το οποίο περιγράφει τις βασικές οδηγίες για εθελοντές σε περίοδο πανδημίας. Το συγκεκριμένο βίντεο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.volunteercommissioner.gov.cy/volunteer/volunteercommissioner.nsf/voco06_gr/voco06_gr?OpenDocument

Η πανδημία δημιουργεί και στον τομέα του εθελοντισμού δυσκολίες και χρειάζεται ειδική διαχείριση. 

Κατά τη δραστηριοποίηση σε εθελοντικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα σε όλη τη διαδικασία ενεργοποίησης των εθελοντών, καθώς και να παρέχεται η κατάλληλη ασφάλιση. 

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του εθελοντισμού σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει την ασφάλιση των εθελοντών, τον καθορισμό οδηγιών και πρωτοκόλλων αναλόγως της κρίσης, τον συντονισμό και οργάνωση, και τον δομημένο  τρόπο συνεργασίας και επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Το ολοκληρωμένο αυτό πλαίσιο αναγνωρίζεται και ως καλή πρακτική και από άλλες χώρες.

H Κυβέρνηση αποφάσισε όπως αναλάβει το κόστος για τη διενέργεια 2,000 επιπλέον εργαστηριακών εξετάσεων σε επαγγελματίες που απασχολούνται στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (αρτοποιεία και υπεραγορές), φρουταγορές, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ και παντοπωλεία και οίκους ευγηρίας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν μέσω του προγράμματος ελέγχου 20,000 εργαζομένων.

Σκοπός της νέας πρωτοβουλίας είναι να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 15 άτομα σε θέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Διευκρινίσεις για τον όρο «εφοδιαστική αλυσίδα» και κατόπιν συνεννόησης με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, δίνονται στο έντυπο που επισυνάπτεται. Τονίζεται πως οι εργοδοτούμενοι σε θέσεις όπως το Λογιστήριο, η Διοίκηση, το Τμήμα Μάρκετινγκ, κτλ, δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα και οφείλουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής στους χώρους εργασίας.

Οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να επικοινωνούν οι ίδιες με τα εργαστήρια που αναγράφονται στον συνημμένο κατάλογο για τη διευθέτηση ραντεβού και θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστέλλουν κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που θα εξεταστούν και το τμήμα της επιχείρησης στο οποίο εργάζονται.

Σημειώνεται δε ότι δόθηκαν οδηγίες προς τα κλινικά εργαστήρια όπως δίνουν προτεραιότητα σε εταιρείες/επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα της διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων σε 20,000 εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα των 2,000 έχει παραχωρηθεί ποσοστό 20% (400 τεστ) για εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας. Οι διευθύνσεις των οίκων ευγηρίας οφείλουν να επικοινωνούν με τα εργαστήρια για τη διευθέτηση ραντεβού.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το σχέδιο τίθεται άμεσα σε ισχύ και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2020.

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις κατηγορίες της υποχρεωτικής εξέτασης με βάση το Διάταγμα, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2020, θα πρέπει προβούν σε δέουσες ενέργειες για διεκπεραίωση της υποχρεωτικής εξέτασης για κορωνοϊό. Αντιλαμβανόμενο την πίεση χρόνου για τη διεκπεραίωση της υποχρεωτικής εξέτασης μέχρι τις 28 Απριλίου, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση νέου Διατάγματος τη Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, με το οποίο θα ρυθμίζεται παράταση της προθεσμίας μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι την ευθύνη διεκπεραίωσης της δειγματοληψίας και της διευθέτησης ραντεβού έχουν τα εργαστήρια στη βάση της σύμβασής τους, ενώ την ευθύνη για την επικοινωνία με τα εργαστήρια έχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που οφείλουν να συμμορφώνονται με τις πιο πάνω συστάσεις.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρία ημερομηνίας 23 Απριλίου 2020, αποφάσισε όπως η απαγόρευση πτήσεων που ισχύει στο τροποποιητικό Διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με ημερομηνία 18 Απριλίου 2020, παραταθεί από την Πέμπτη 30 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 17 Μαΐου 2020.

Επαναλειτουργούν τα Εξωτερικά Ιατρεία στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από τη Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, σύμφωνα με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Πρόνοια που αφορούσε την απαγόρευση των επισκέψεων σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια για αντιμετώπιση ψυχρών (μη επειγόντων) περιστατικών αφαιρέθηκε από το Διάταγμα, και, ως εκ τούτου, οι Κλινικές/Τμήματα θα μπορούν να πραγματοποιούν ραντεβού για περιστατικά που δεν είναι επείγοντα.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το Διάταγμα, αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει και δεν τίθεται κίνδυνος ή απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

Μέρος Α: Γενικές Ερωτήσεις

1. Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται ως μέτρο υπό τις σημερινές συνθήκες;

Η εύκολη μετάδοση και εξάπλωση του covid-19 θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και προκαλεί αυξημένη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες, τόσο ως μέτρο αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης, συμβάλλει σημαντικά στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών που δεν έλαβαν έγκαιρα παρόμοιας φύσεως μέτρα, αποφασίστηκε όπως λάβουμε αυστηρά αλλά αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης. Ο περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών αποτελεί το μόνο ασφαλή τρόπο διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και της ιχνηλάτησης των επαφών των υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

2. Υπάρχει περίπτωση να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα στο άμεσο μέλλον;

Είναι ξεκάθαρο ότι η διάρκεια καθώς και η φύση των μέτρων θα καθοριστούν από τη συμπεριφορά και τη συνεργασία του κάθε πολίτη ξεχωριστά, καθώς η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει τις οποιεσδήποτε παραλήψεις και πειραματισμούς. Ο απόλυτος αποκλεισμός ως έσχατη επιλογή, θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Επομένως, η απόλυτη συμμόρφωση με τα υφιστάμενα μέτρα αποτελεί τη μοναδική επιλογή αποφυγής του.

3. Από πότε έχει ισχύει ο περιορισμός της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών;

Με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας με τίτλο: «Ο περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 12) του 2020», έχουν τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 στις 6 π.μ. μέχρι τη Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 και ώρα 12 μ.μ. μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών.

4. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας;
Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας,

συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανικών Βάσεων, χωρίς καμία εξαίρεση.

5. Υπάρχουν εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να τις εφαρμόζουν;

page1image666341008

Ναι, υπάρχουν εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, το ιατρικό /νοσηλευτικό προσωπικό, το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσία, αλλά και πρόσθετες άλλες υπηρεσίες/ επαγγέλματα που αναφέρονται στα διατάγματα.

6. Πως παραχωρείται η Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου;

Το «Έντυπο Α» αφορά στη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου. Θα πρέπει να δίνεται υπογεγραμμένη από τους εργοδότες ή προϊσταμένους, στους εργαζόμενους η μετάβαση των οποίων στον εργασιακό τους χώρο, θεωρείται αναγκαία, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε υπηρεσία/οργανισμό. Το ίδιο Έντυπο έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν και οι αυτοεργοδοτούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο εν λόγω έντυπο, το οποίο, θα συμπληρώνεται μια φορά, θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε στοιχεία που αφορούν τη φύση της εργασίας, τον τόπο κατοικίας, τον τόπο εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από και προς τον εργασιακό του χώρο. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους και συμπληρωμένο επαρκώς, το ανάλογο Έντυπο. Η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου παραχωρείται εφάπαξ όπου υπάρχουν σταθερά ωράρια. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, το ωράριο εργασίας δεν είναι σταθερό ή όπου ο εργαζόμενος εργάζεται με σύστημα βάρδιας, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να ανανεώνει ημερησίως τη βεβαίωση ώστε να αντικατοπτρίζει το ωράριο εργασίας της εκάστοτε ημέρας.

7. Σε ποιες περιπτώσεις και με ποιο τρόπο θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών πέραν του δικαιώματος παραχώρησης άδειας για εργασία;

Η μετακίνηση πολιτών επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση μόνο 1 φορά ημερησίως, για ένα από τους πιο κάτω 8 σκοπούς:

 1. 1)  Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό.

 2. 2)  Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης

ανάγκης.

 1. 3)  Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

 2. 4)  Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές Υπηρεσίες ή Υπηρεσίες του ευρύτερου

δημόσιου τομέα ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

5) Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

6) Μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

7) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τ

8) Δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Επομένως, οι πολίτες για να κάνουν χρήση του δικαιώματος για εξασφάλιση άδειας για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα πρέπει να αποστέλλουν μήνυμα (sms) στον ειδικό αριθμό ‘8998’, καθορίζοντας τον αριθμό της επιλογής τους.

Να σημειωθεί ότι το «Έντυπο Β» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική επιλογή ΜΟΝΟ από πολίτες άνω των 65 ετών.

8. Πως καθορίζεται ο επιτυχής τρόπος αποστολής μηνύματος στο ‘8998’ και ποια θα πρέπει να είναι η δομή του?

X (Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ)

ΧΧΧΧΧΧ (ΑΡ. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ)

ΧΧΧΧ (ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΑΣ)

Χ πρέπει να είναι ένας μοναδικός αριθμός από το 1 μέχρι το 8, που αντιστοιχεί στο σκοπό μετακίνησης του πολίτη.

Αρ. Αποδεικτικού Ταυτοποίησης για:

 • Κύπριους πολίτες: μόνο ο αριθμός της κυπριακής ταυτότητας

 • Ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών: το ALIEN REGISTRATION NUMBER (ARC) που αναγράφεται στη βεβαίωση εγγραφής ή στην άδεια διαμονής.

• Ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών που δεν έχουν ARC: αριθμός άλλου αποδεκτού αποδεικτικού ταυτοποίησης (αριθμός ξένου διαβατηρίου ή ξένης ταυτότητας, αριθμός διπλωματικού διαβατηρίου).

Ταχυδρομικός Κώδικας Οικίας πρέπει να είναι 4 αριθμοί.

9. Όταν στο γραπτό μήνυμα (SMS) επιλεγεί ο σκοπός μετακίνησης με αριθμό 8 πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο λόγος μετακίνησης;

Όχι. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο λόγος μετακίνησης όταν επιλεγεί ο σκοπός μετακίνησης με αριθμό 8. Ο λόγος μετακίνησης αναφέρεται και αιτιολογείται στον αστυνομικό που θα διενεργήσει τον έλεγχο.

10. Πότε γίνεται χρήση του τηλεφωνικού κέντρου;

Το τηλεφωνικό κέντρο αποτελεί εναλλακτική μέθοδο ως προς την υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων (SMS) και η χρήση του ενδείκνυται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:

• Εξυπηρέτηση κατόχων αριθμού τηλεφώνου από ξένο πάροχο κινητής τηλεφωνίας, καθώς η υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων (SMS) 8998 δεν υποστηρίζει λήψη μηνυμάτων από ξένους αριθμούς

• Εξυπηρέτηση πολιτών που δεν δύνανται να εξυπηρετηθούν από την υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων (SMS) για τον οποιονδήποτε λόγο

Η εν λόγω υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες από τις 06:00 – 21:00, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα:

• Από αυτοματοποιημένο σύστημα IVR (Interactive Voice Response) στους αριθμούς 80012012 ή 22263030 για αριθμούς από ξένους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

• Κατ’ εξαίρεση, από λειτουργό εξυπηρέτησης σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο πολίτης δεν έχει εξυπηρετηθεί από το IVR.

Το τηλεφωνικό κέντρο θα εξυπηρετεί μόνο κλήσεις που διεκπεραιώνονται από κινητό τηλέφωνο.

11. Σε ποια Αρμόδια αρχή του κράτους έχει παραχωρηθεί η δικαιοδοσία για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων για τήρηση των σχετικών διαταγμάτων?

Η εξουσία για τη διεξαγωγή ελέγχων για την εφαρμογή των σχετικών διαταγμάτων συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης πολιτών, έχει παραχωρηθεί στην Αστυνομία Κύπρου και στις ομάδες που την απαρτίζουν. Επιπλέον, οι Υγειονομικοί Λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Τμήματος Ιατρικών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Υπηρεσία Θήρας και η Πολιτική Άμυνα.

12. Τι χρειάζεται να έχουν πάντα στην κατοχή τους οι πολίτες κατά τη διάρκεια μετακίνησης από και προς την τοποθεσία διαμονής τους?

Σε κάθε περίπτωση μετακίνησης οι εργαζόμενοι/πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, συμπληρωμένο το ανάλογο για κάθε περίπτωση Έντυπο Α ή Β (εκεί όπου επιτρέπεται), ή απαντητικό μήνυμα (sms) από την υπηρεσία 8998, ή χειρόγραφη δήλωση όπου δεν μπορούν να εξασφαλιστούν τα προηγούμενα, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που τεκμηριώνουν τον σκοπό μετακίνησης. Για την επιλογή 8, σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται και η προσκόμιση σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.

13. Υπάρχει περίπτωση επιβολής προστίμων σε όσους δεν εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα;

Ναι. Σε όσους ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων, είτε πρόκειται για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, είτε για οποιαδήποτε άλλη παράβαση, θα γίνεται άμεση επιβολή προστίμου της τάξης των τριακόσιων (300) ευρώ. Να σημειωθεί ότι θα διατηρείται πάντα η ευχέρεια, εάν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξεως, καταχώρησης ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο, με ευχέρεια επιβολής φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή/και ποινή προστίμου που δύναται να ανέρχεται μέχρι και τις 3.000 ευρώ.

14. Για όλες τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις ποια είναι η καθορισμένη διαδικασία για παραχώρηση άδειας μετακίνησης;

Για όλες τις περιπτώσεις/σκοπούς στους οποίους γίνεται αναφορά στο Έντυπο Β (μετάβαση σε σουπερμάρκετ, τράπεζα, άσκηση κ.τ.λ.) οι πολίτες πρέπει να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα στο 8998 με τον αντίστοιχο λόγο μετακίνησης και μόνο κατόπιν έγκρισης από τον

αποστολέα «CYREPUBLIC» για εύλογο χρονικό διάστημα, μπορούν να διεκπεραιώνουν την αιτούμενη μετακίνηση.

Για άτομα άνω των 65 ετών, επιτρέπεται εναλλακτικά:

(α) η χρήση του Εντύπου Β

(β) η χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.

Να σημειωθεί ότι και στις 2 περιπτώσεις ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την εν λόγω μετακίνηση.

15. Από που μπορούν οι ηλικιωμένοι να βρουν τις βεβαιώσεις;

Οι βεβαιώσεις μπορούν να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας https://www.covid19.cy/. Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης για άτομα άνω των 65 ετών, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, αποδεικτικό ταυτοποίησης (π.χ. αρ. ταυτότητας), τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο σκοπό της μετακίνησης (ο οποίος να εμπίπτει στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων όπως καθορίζονται στο σχετικό Διάταγμα), υπογραφή και ημερομηνία.

16. Για τα παιδιά χρειάζεται να συμπληρώνεται ξεχωριστό έντυπο για σκοπούς μετακίνησης;

Για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, θα πρέπει να ζητείται έγκριση μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο 8998 από κινητό της κατοχής τους. Παιδιά κάτω των 12 ετών που μετακινούνται, πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από τους γονείς τους. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να έχουν μόνο την πολιτική ταυτότητα ή το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους.

17. Ποια άτομα ανήκουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων;

Βάσει του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2020 και μέχρι την αναθεώρησή του, άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες είναι ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση (όλοι θα πρέπει να είναι υπό καθημερινή φαρμακευτική αγωγή),

– Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια,
– Σακχαρώδη διαβήτη,
– Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διάλυση), – Χρόνια ηπατική νόσος (Child Pugh score B ή C),

– Χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα,
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγη θαλασσαιμία), – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη),
– Κακοήθεια (αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγούς οργάνου),
– Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων,
– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

Μέρος Β: Ειδικές Ερωτήσεις

1. Λόγω της φύσης της εργασίας μου μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθώ σε διάφορες επαρχίες; Πως καθορίζεται αυτό;

Ο εργοδότης/προϊστάμενος κάθε εργαζομένου ή αυτοεργοδοτούμενος, κάνοντας χρήση του Εντύπου Α, έχει τη δυνατότητα να διευκρινίσει τον λόγο, για τον οποίο κρίνεται αναγκαία η μετακίνηση του εργαζομένου όπως και σε ποια επαρχία. Θα πρέπει επίσης να κάνει αναφορά στη χρονική διάρκεια που ο εργαζόμενος θα μπορεί να μετακινείται, για την διεκπεραίωση της εργασίας του.

2. Η οικιακή μου βοηθός ζει εκτός σπιτιού, εμπίπτει στην κατηγορία των εργαζομένων?

Σχετικά με την οικιακή βοηθό ή οποιανδήποτε νοσοκόμο/φροντιστή ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων που διαμένουν εκτός σπιτιού μπορεί να γίνεται χρήση του Εντύπου Α από τον εργοδότη του συγκεκριμένου ατόμου, καθώς και παραχώρηση επιπρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων.

3. Επιτρέπεται όταν σχολάσω από την εργασία μου να κάνω στάση στον φούρνο ή στο περίπτερο;

Το έντυπο, το οποίο καλύπτει την εργασία, αφορά τη μετάβασή σας από και προς τον εργασιακό σας χώρο. Εάν π.χ. ο φούρνος είναι στη διαδρομή σας, επιτρέπεται και νοουμένου ότι δεν θα εκτραπείτε από την διαδρομή σας, η οποία καθορίζεται από τη διεύθυνση διαμονής αλλά και από την διεύθυνση του εργασιακού σας χώρου.

4. Τι απαιτείται να έχουν μαζί τους οι διαζευγμένοι ή εν διαστάσει γονείς κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους για μεταφορά των παιδιών τους?

Θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένο το Έντυπο Β για κάθε διαδρομή, συνοδευόμενο από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία όπως διαζευκτήριο έγγραφο, έγγραφο δικαστηρίου για την επιμέλεια των παιδιών, άλλο αποδεικτικό στοιχείο από το δικαστήριο για το διαζύγιο, ή βεβαίωση δικηγόρου ό,τι το ζεύγος τελεί σε διάσταση.

5. Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας άθλησης;

Από την έναρξη ισχύος των περιοριστικών μέτρων έχουν απαγορευτεί καθολικά οι συνάξεις σε οικίες εκτός από όσους διαμένουν μόνιμα σε αυτές, καθώς και η κυκλοφορία από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. πέραν των εργαζομένων που κατέχουν το Έντυπο Α. Απαγορεύεται η μετάβαση πολιτών για αναψυχή ή άσκηση σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα, δάση και παραλίες. Η μετακίνηση για λόγους άσκησης επιτρέπεται μόνο στο οικοδομικό τετράγωνο του μόνιμου χώρου διαμονής. Ο πολίτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του, την απαιτούμενη έγκριση μετακίνησης.

6. Υπάρχει καθορισμένη ακτίνα που μπορεί να μετακινηθεί κάποιος είτε για σκοπούς άθλησης είτε για σκοπούς μετακίνησης για κατοικίδιο ζώο;

Οι μετακινήσεις για αυτούς τους λόγους θα πρέπει αυστηρά να περιορίζονται στο οικοδομικό τετράγωνο του χώρου διαμονής του κάθε πολίτη. Θα ήταν καλό να έχετε μαζί σας και κάποιο λογαριασμό κοινής ωφελείας με τη διεύθυνση του σπιτιού σας για να αποδείξετε ότι δεν έχετε απομακρυνθεί από τον χώρο της οικίας σας σε περίπτωση ελέγχου. Τονίζεται ότι η εξαίρεση για πέραν της μιας μετακίνησης ημερησίως για τις ανάγκες των κατοικιδίων ζώων παραχωρείται με την προϋπόθεση ότι αυτή θα πραγματοποιείται στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας σας. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η απομάκρυνση πέραν του χώρου αυτού.

7. Επιτρέπεται στα πλαίσια της κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης να πάρουμε τις οικογένειες μας για βόλτα με το αυτοκίνητο;

Αυτή την ώρα προέχει η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας. Η βόλτα με το αυτοκίνητο δεν αποτελεί λόγο για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση και συνεπώς, δεν επιτρέπεται.

8. Μπορώ με οδηγίες από γιατρό να πηγαίνω να κολυμπώ για θεραπευτικούς και ιατρικούς λόγους;

Βάσει των διαταγμάτων, η πρόσβαση σε παραλία δεν επιτρέπεται. Το κολύμπι επιτρέπεται κατ´ εξαίρεση σε άτομο που κολυμπά ως αποτέλεσμα ιατρικής συμβουλής σαν μορφή θεραπείας νοουμένου ότι προσκομίζει επικαιροποιημένο ιατρικό πιστοποιητικό από ειδικό γιατρό που να αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η άσκηση. Νοείται ότι η μετακίνηση αυτή θα εμπίπτει στα πλαίσια της μίας κατ ̓ εξαίρεση μετακίνησης που δικαιούστε ανά ημέρα.

9. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν;

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες μετακίνησης των εργαζομένων. Νοείται ότι ο πολίτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης.

10. Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων;

Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες της διοίκησης του κάθε φορέα, υπό το

αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Να σημειωθεί πως όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν τις εργασίες τους, θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα και οδηγίες των σχετικών διαταγμάτων και να συμμορφώνονται με τους υπό αναφορά περιορισμούς.

11. Η/Ο σύζυγος μου εργάζεται αλλά δεν οδηγεί. Μπορώ να την/τον μεταφέρω στη δουλειά της/του;

Μπορείτε να μεταφέρετε τον /την σύζυγό σας από και προς το χώρο εργασίας του εάν αυτός/αυτή δεν οδηγεί, νοουμένου ότι στη βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένου αναγράφει ότι ο εργαζόμενος δεν οδηγεί και θα τον μεταφέρει από και προς το χώρο εργασίας του άλλο άτομο Α ή Β βαθμού συγγένειας καθώς επίσης και τα προσωπικά στοιχεία του οδηγού. Ο οδηγός θα πρέπει πάντοτε να διατηρεί μαζί του, αντίγραφο της βεβαίωσης μετακίνησης εργαζόμενου του ατόμου που θα μεταφέρει.

12. Μπορεί κάποιος να μεταβεί για σοβαρό λόγο (π.χ. για μία βλάβη) στο εξοχικό του σε μακρινή απόσταση και αν ναι, ποια βεβαίωση πρέπει να χρησιμοποιήσει για τη μετάβαση και την επιστροφή του;

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να αποστείλετε γραπτό μήνυμα SMS στο 8998 επιλέγοντας το σκοπό μετακίνησης 8. Σημειώνεται όμως, ότι θα έχετε αξιοποιήσει τη μία και μοναδική κατ’ εξαίρεση μετακίνηση που δικαιούστε ημερησίως και πως θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο εάν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος. Για άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να ακολουθείται η ίδια διαδικασία κάνοντας χρήση του Εντύπου Β και της επιλογής 8. Θα πρέπει επίσης, να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία να βεβαιώνουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης (π.χ. τιμολόγιο ηλεκτρολόγου, ή/και τίτλο ιδιοκτησία του ακινήτου).

13. Μπορώ να μεταβαίνω στο εξοχικό μου που βρίσκεται εκτός επαρχίας για αναψυχή;

Όχι. Η μετάβαση στο εξοχικό, δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις του διατάγματος για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση. Επομένως, η μετάβαση στο εξοχικό για αναψυχή, εμπίπτει στην κατηγορία δραστηριοτήτων αναγκαστικής απαγόρευσης.

14. Μπορεί κάποιος γεωργός να καλλιεργήσει το χωράφι του, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι του;

Ο επαγγελματίας γεωργός μπορεί να μεταβεί στο χωράφι του έστω και αν αυτό είναι σε μεγάλη απόσταση από την κατοικία του, συμπληρώνοντας το Έντυπο Α. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να κατέχει αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία να βεβαιώνουν ότι η μετάβαση του έχει όντως για προορισμό το χωράφι του και αποδεικτικά ιδιοκτησίας π.χ. αίτηση εκταρικής επιδότησης, λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ή λογαριασμό παροχής αρδεύσιμου νερού ή/και τίτλο ιδιοκτησίας του κτήματος κ.τ.λ. ώστε να μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων κατά τον έλεγχο.

15. Εάν δεν είμαι γεωργός και έχω ένα χωράφι και είναι αναγκαία η μετακίνηση για διεκπεραίωση γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών;

Εάν δεν είστε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκταρικών Επιδοτήσεων του ΚΟΑΠ και επιθυμείτε να μεταβείτε σε συγκεκριμένο χωράφι/περιβόλι για να το συντηρήσετε, αυτό πρέπει να γίνεται, αφού στείλετε μήνυμα στο 8998, επιλέγοντας το 8. Σημειώνεται, όμως ότι θα έχετε αξιοποιήσει τη μία και μοναδική κατ’ εξαίρεση μετακίνηση που δικαιούστε ημερησίως. Για άτομα άνω των 65 ετών, τα όποια μεταβαίνουν στο χωράφι τους για γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες, θα πρέπει να ακολουθείται η ίδια διαδικασία κάνοντας χρήση του Εντύπου Β και της επιλογής 8. Θα πρέπει επίσης να παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία να βεβαιώνουν ότι η μετάβαση του ατόμου έχει όντως για προορισμό το χωράφι αυτό π.χ. αίτηση εκταρικής επιδότησης, λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ή λογαριασμό παροχής αρδεύσιμου νερού ή/και τίτλο ιδιοκτησίας του κτήματος κ.τ.λ. είναι αναγκαία σε όλες τις περιπτώσεις.

16. Φροντίζω άτομο με ειδικές ανάγκες το οποίο μένει συνέχεια στο σπίτι. Όμως, μια φορά την εβδομάδα, πρέπει να πηγαίνει βόλτα με το αυτοκίνητο. Δεν σταματούμε πουθενά. Μπορούμε να διακινούμαστε;

Μπορείτε με κατ ̓ εξαίρεση χρήση του Εντύπου Β επιλέγοντας ως σκοπό μετακίνησης 5 που αφορά τα άτομα, στα οποία, παρέχουμε βοήθεια και τα οποία αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Για αυτή την περίπτωση δε θα χρειάζεται αποστολή γραπτού μηνύματος για το άτομο με ειδικές ανάγκες ή για το συνοδό του. Ωστόσο, απαιτείται η κατοχή ιατρικού πιστοποιητικού για το άτομο το οποίο χρειάζεται φροντίδα.

17. Στην υπεραγορά δικαιούμαι να μεταβώ συνοδευόμενη από άλλο πρόσωπο

Για λόγους αποφυγής αχρείαστων μετακινήσεων συστήνεται η μετάβαση ενός μόνο ατόμου από κάθε οικογένεια σε υπεραγορά.

18. Μεταφέρω ηλικιωμένο/α άτομο/α στην υπεραγορά. Μπορώ να κατεβώ μαζί τους για βοήθεια στο ψώνισμα;

Τα ηλικιωμένα άτομα ανήκουν στις ομάδες εκείνες που πρέπει να προστατευθούν μένοντας στο σπίτι, ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο. Όπου υπάρχει η δυνατότητα, η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένα άτομα κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε υπεραγορά θα μπορεί να γίνεται από άλλο άτομο, μετά από έγκριση αιτήματος από την υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων sms 8998, με σκοπό μετακίνησης το 5. Γενικότερα, θα ήταν φρόνιμο η παροχή οποιονδήποτε αναγκαίων αγαθών ή/και φαρμάκων να γίνεται από τρίτα πρόσωπα και όχι από τους ίδιους τους ηλικιωμένους ή/και όσους εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

19. Πότε μπορώ να πάω σε φαρμακεία και/ή υπεραγορές;

Μπορείτε να μεταβαίνετε σε φαρμακεία ή και υπεραγορές κατά τις ώρες λειτουργίας τους, εκτός των ωρών μεταξύ 6:00 με 10:00, κατά τις οποίες εξυπηρετούνται μόνο άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

20. Μπορώ να μεταβώ σε άλλο φαρμακείο πιο μακρινό εφόσον αυτό της περιοχής μου δεν έχει το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνω;

Στην περίπτωση που είναι άμεσα διαθέσιμο, σε συγκεκριμένο φαρμακείο φάρμακο που χρειάζεστε, τότε μπορείτε να μεταβείτε για να το προμηθευτείτε. Νοείται, ότι θα πρέπει να υπάρχει συμπληρωμένο κατ ̓ εξαίρεση, το Έντυπο Β, για τη μετακίνησή σας αυτή.

21. Μπορώ να μεταβώ στο σπίτι του/της συντρόφου μου;

Όχι, απαγορεύεται στη βάση των διαταγμάτων.

22. Μπορώ να μετακομίσω στο έτοιμο προς παράδοση σπίτι μου εφόσον στο διαμέρισμα που διαμένω πληρώνω ενοίκιο;

Ναι, νοουμένου ότι εφαρμόζονται οι πρόνοιες των διαταγμάτων και προσκομίζονται τα απαιτούμενα σχετικά έγγραφα και πιστοποιητικά για τεκμηρίωση της εν λόγω μετακίνησης και εφόσον χρησιμοποιείτε τη μία κατ ̓ εξαίρεση μετακίνηση που δικαιούστε με σχετική έγκριση από τον αριθμό 8998. Συμπληρωματικά, στις περιπτώσεις όπου φοιτητές χρειάζεται να μετακομίσουν πίσω στο πατρικό τους σπίτι είτε να μεταφέρουν βιβλία από τον προσωρινό τους τόπο διαμονής, λόγω αναστολής της φυσικής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, θα μπορούν να το πράξουν ακολουθώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα και έχοντας στην κατοχή τους αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να βεβαιώνουν το σκοπό (π.χ. ενοικιαστήριο έγγραφο ή λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος).

Μέρος Γ: Θέματα που αφορούν την επιβολή εξώδικου προστίμου

1.Σε ποιους θα εκδίδεται το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ;

Το εξώδικο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ θα εκδίδεται σε όσους ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας, στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, είτε πρόκειται για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων, είτε για οποιαδήποτε άλλη παράβαση. Βεβαίως, υπάρχει πάντα η ευχέρεια να επιλεγεί η καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες και/ή, πρόστιμο ύψους μέχρι 3.000 ευρώ. Η διαδικασία αυτή θα επιλέγεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

2. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 3.000 ευρώ;

Σε πιο σοβαρές παραβάσεις του νόμου, όπως μαζικές συνάξεις πέραν του αριθμού των ατόμων που προνοούνται στα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, υπάρχει πλήρης ευχέρεια στην Αστυνομία αντί να εκδώσει το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ, να προχωρήσει με καταχώρηση της υπόθεσης στο δικαστήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης, η οποία φθάνει τους 6 μήνες και/ή, σε πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ.

3. Μπορεί να πάω φυλακή σε περίπτωση παράβασης του διατάγματος απαγόρευσης των αχρείαστων μετακινήσεων;

Ναι. Εάν η φύση της παράβασης είναι τέτοια, δηλαδή σε περίπτωση που ο παραβάτης με την παράβαση/ παρακοή του προκάλεσε ή ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία και η επιβολή εξωδίκου προστίμου κρίνεται από την Αστυνομία ότι δεν

θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς της απονομής της δικαιοσύνης, τότε αντί της έκδοσης εξωδίκου προστίμου, η Αστυνομία καταχωρεί την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου για άμεση εκδίκαση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης, η οποία φθάνει τους 6 μήνες και/ή, σε πρόστιμο ύψους μέχρι 3.000 ευρώ.

4. Μπορούν οι υποθέσεις παράβασης των διαταγμάτων, όπως μετακινήσεις πολιτών /συγκέντρωση πολιτών/λειτουργία υποστατικών, να οδηγηθούν άμεσα στο δικαστήριο;

Βεβαίως. Οι υποθέσεις που πηγάζουν από παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των υποθέσεων που μπορούν και να καταχωρούνται και να εκδικάζονται από τα δικαστήρια παρά τον περιορισμό των υποθέσεων που τώρα εκδικάζονται λόγω των εκτάκτων μέτρων. Κατ’ επέκταση, η εκδίκαση αυτού του είδους των υποθέσεων μπορεί να γίνει από το δικαστήριο απρόσκοπτα, ακόμα και κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων έκτακτης κατάστασης λόγω covid-19. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη άρχισαν να επιβάλλονται ποινές από δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις οι οποίες καταχωρήθηκαν, μόλις πριν μερικές μέρες.

5. Πού μπορεί να πληρωθεί το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ;

Ενδείκνυται ηλεκτρονικά, μέσω της JCC Smart (www.jccsmart.com) ή σε εμπορικές τράπεζες, νοουμένου ότι η μετάβαση σε τράπεζα γίνεται κατ’ εξαίρεση, στο μέτρο όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

6. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπόθεση παράβασης διατάγματος έχει καταχωρηθεί και εκδικαστεί από δικαστήριο;

Ναι. Υποθέσεις καταχωρήθηκαν και εκδικάστηκαν από το δικαστήριο, με την επιβληθείσα ποινή να υπερβαίνει κατά πολύ το εξώδικο πρόστιμο των 300 ευρώ σε περίοδο μάλιστα, πριν από την αύξηση του προστίμου από την Βουλή.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η καταβολή ειδικών επιδομάτων σε περίπου 7.500 επιπρόσθετους δικαιούχους, μετά από εξατομικευμένη εξέταση και διόρθωση των λαθών που έχουν εντοπιστεί στις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί που αφορούσε κυρίως την επιβεβαίωση των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Επιπρόσθετα, σήμερα κλήθηκαν 412 εργοδότες οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις για μερική ή πλήρη αναστολή των εργασιών της επιχείρησης για την παροχή ειδικού ανεργιακού επιδόματος σε εργοδοτούμενούς τους, για διόρθωση των αιτήσεων που έχουν υποβάλει. Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους 412 εργοδότες, των οποίων οι αιτήσεις δεν έτυχαν επεξεργασίας λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν, και κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τους εργοδοτούμενούς τους και να υποβάλουν νέες αιτήσεις στο μηχανογραφημένο σύστημα.

Μετά την υποβολή των αιτήσεων, τα ειδικά ανεργιακά επιδόματα θα καταβληθούν αμέσως σε περίπου 5.500 εργοδοτουμένους οι οποίοι εργοδοτούνται από τις πιο πάνω επιχειρήσεις. Παράκληση που υποβλήθηκε προς όλους τους πιο πάνω εργοδότες είναι όπως ενημερώσουν τους εργοδοτουμένους τους για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα τη μη καταβολή μέχρι σήμερα των επιδομάτων τους.

Η καταβολή των ειδικών επιδομάτων σε όλες τις περιπτώσεις δικαιούχων για τις οποίες επιβεβαιώνονται ή και διορθώνονται τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζόμενων, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

       Έπειτα από την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τέθηκε σε εφαρμογή της 11 Απριλίου 2020 το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, με τη συμμετοχή κλινικών εργαστηρίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ήταν μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με περιορισμένη ισχύ, για ενίσχυση των εργαστηριακών ελέγχων σε άτομα που είχαν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, στο πλαίσιο στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων.  

       Στη βάση του εν λόγω Προγράμματος παραχωρήθηκαν 6,000 εξετάσεις από τις 20,000 (ποσοστό 30%), για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, και δόθηκαν συστάσεις στα εργαστήρια για τήρηση των ποσοστών αυτών.

       Μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που υπέβαλαν τα εργαστήρια, οι ολοκληρωμένες εξετάσεις που αφορούν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών ανέρχονται στις 2,000. Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από τα εργαστήρια, τα ραντεβού για τις υπόλοιπες 4,000 σε συγκεκριμένα σημεία έχουν ήδη εξαντληθεί και υπάρχει περιορισμένος αριθμός σε συγκεκριμένες Επαρχίες.

Διευκρινίζεται εκ νέου ότι το Πρόγραμμα απευθυνόταν στους εργαζόμενους ατομικά και όχι στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όσον αφορά σε καταγγελίες επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, ημερ. 15 Απριλίου 2020, και υποχρεούνται, μέχρι και τις 28 Απριλίου 2020, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για υποβολή των εργαζομένων τους σε μοριακή εξέταση για κορωνοϊό, περί άρνησης των εργαστηρίων να τους εξυπηρετήσουν ιδιωτικά, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ότι μετά από σχετική επικοινωνία με τα εργαστήρια που συμμετέχουν, υπάρχει επάρκεια διαθεσιμότητας στην πλειοψηφία και, ως εκ τούτου, οφείλουν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους στη βάση του Διατάγματος ιδιωτικά.

Τονίζεται ότι το κόστος (μέγιστη τιμή χρέωσης 110 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), σύμφωνα με το Διάταγμα, επιβαρύνει τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο.

Το Υπουργεία Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνουν ότι προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες αριθμός πτήσεων, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό  Κυπρίων πολιτών και νόμιμα διαμενόντων στη Δημοκρατία.

Με τις πιο πάνω πτήσεις θα επαναπατρίζονται άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, φοιτητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε προπαρασκευαστικά προγράμματα (foundationcourses) και πρωτοετείς φοιτητές που διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες, πρόσωπα που  έχουν δηλώσει μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εξωτερικών ενδιαφέρον για να επαναπατριστούν μέχρι τις 30 Απριλίου, καθώς επίσης κάτοχοι βεβαιώσεων βάσει των σχετικών Διαταγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν πτήσεις, ανάμεσα σε άλλες πόλεις, από Λονδίνο, Εδιμβούργο, Μάντσεστερ, Μπρίστολ, Μπέρμιγχαμ, Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν ενδεχομένως να προστεθούν πτήσεις και από άλλα αεροδρόμια.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη διαδικασία οι αεροπορικές εταιρείες θα επικοινωνούν με τους ενδιαφερόμενους για να τους ενημερώνουν σχετικά με την πτήση.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας αφενός τη συμβολή του αγροτικού τομέα στη διασφάλιση της ποιότητας και επάρκειας τροφίμων στον κύπριο καταναλωτή και αφετέρου τις δυσκολίες εξεύρεσης εποχιακού εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα, έχει προβεί στις πιο κάτω διευθετήσεις προς άμβλυνση του προβλήματος αυτού:

 • Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ενημέρωσε με ανακοίνωσή του στις 13 Απριλίου 2020, ότι οι άδειες διαμονής με σκοπό την εποχιακή εργασία, παρατείνονται για διάστημα τριών μηνών, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 • Το Τμήμα Εργασίας δέχεται αιτήσεις για απασχόληση αιτητών πολιτικού ασύλου, μεταξύ άλλων και στον αγροτικό τομέα για μικρό χρονικό διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα επαρχιακά και τοπικά γραφεία του Τμήματος Εργασίας για πληροφορίες και για υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν τόσο ηλεκτρονικά όσο και μέ τηλεομοιότυπο. Έντυπα αιτήσεων και σχετική ενημέρωση παρέχεται επίσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος, στη διεύθυνση http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dl/dl.nsf/ .

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σειρά μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα, ενώ αυτή την περίοδο το Υπουργείο μελετά την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων, στη βάση και των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσα στα πλαίσια της διαρκούς διαδικασίας αναθεώρησης των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης λόγω της πανδημίας και τη δεδηλωμένη βούληση της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στους εργαζόμενους και μετά από την αξιολόγηση από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων των στατιστικών δεδομένων που έχουν προκύψει από την καταβολή των ειδικών επιδομάτων για την περίοδο 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 12 Απριλίου 2020, διαπιστώθηκε ότι σε αριθμό εργαζομένων, λόγω και των χαμηλών ασφαλιστέων αποδοχών οι οποίες ήταν δηλωμένες στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταβλήθηκε χαμηλό ποσό επιδόματος με βάση τη μέθοδο με την οποία παγίως υπολογίζονταν τα ανεργιακά επιδόματα με βάση τη νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για τους πιο πάνω λόγους και με γνώμονα τη στήριξη όσο περισσοτέρων εργαζομένων έχουν σήμερα βρεθεί εκτός εργασίας ή πλήρους εργασίας, προχωρούμε σε μία σειρά επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των εργαζομένων ως ακολούθως:

1. Για σκοπούς καταβολής του ειδικού ανεργιακού επιδόματος και του ειδικού επιδόματος ασθενείας, θα λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστέες αποδοχές του έτους 2018 αλλά επιπρόσθετα, θα γίνεται και σύγκριση με βάση τον δηλωμένο μισθό του Ιανουαρίου 2020, έτσι ώστε να καταβάλλεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα το υψηλότερο ποσό που προκύπτει από την πιο πάνω σύγκριση και λαμβάνοντας υπόψη το 60% και για τους δύο υπολογισμούς.

2. Να εφαρμοστεί ειδικό Σχέδιο για τους εργαζόμενους που για πρώτη φορά άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2020 υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους.

3. Να εφαρμοστεί ένα κατώτατο όριο το οποίο θα λαμβάνεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα ή ως Ειδικό Επίδομα Ασθενείας.

4. Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για εξακρίβωση των τραπεζικών λογαριασμών με την υποβολή και των αντιγράφων βεβαίωσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, που έχει ήδη υλοποιηθεί, έτσι ώστε ομάδα λειτουργών να μπορεί να διορθώσει λάθη τα οποία έχουν εντοπιστεί αν δεν επιβεβαιωθούν από τα Τραπεζικά Ιδρύματα.

5. Την ένταξη προσώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται.

6. Μετά τον εντοπισμό αρκετών λαθών στις αιτήσεις λόγω λανθασμένων στοιχείων του αριθμού κοινωνικών ασφαλίσεων, δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αίτηση αν ο αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων που καταχωρείται δεν επιβεβαιώνεται κατά την καταχώρηση.

7. Να ενταχθούν στα Σχέδια νέες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που είχαν εξαιρεθεί από τις 13/4/20 μέχρι 12/6/20.

8. Επιπρόσθετα, σε όσους έχουν ολοκληρωθεί τα κανονικά ανεργιακά επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια για να λάβουν Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για την περίοδο 13/4/20 μέχρι 12/6/20.

9. Να γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις παραγράφους (1) και (3).

10. Να επιχορηγούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το εάν είναι γενικοί διευθυντές ή διευθυντές μέτοχοι, για μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 εργαζομένους και στο Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης.

Οι πιο πάνω ρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θα συνεχίσουν να ισχύουν για την περίοδο μέχρι και 12 Ιουνίου 2020 και με περεταίρω στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργοδοτουμένων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020, χωρίς να θεωρηθούν ως προηγούμενο για την καταβολή των συνήθων ανεργιακών επιδομάτων μετά τη λήξη της πιο πάνω περιόδου.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τα οποιαδήποτε δικαιώματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οποιαδήποτε επιδόματα παρέχονται σε συνθήκες μη έκτακτων καταστάσεων, όπως και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπολογίζονται με βάση τους μισθούς οι οποίοι δηλώνονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία οι δηλωθέντες μισθοί, οι οποίοι θα διασφαλίζουν και την αξιοπρεπή διαβίωση και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα πιο πάνω μέτρα θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη 23/4/2020 για έγκριση. Υπενθυμίζονται όλοι οι εργοδότες όπως καταθέσουν τις καταστάσεις αποδοχών για τους εργαζόμενούς τους τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο 2020.